Kanta-Häme Hämeenlinna

Sibelius-kaupunki nuukailee klassisen ostossa: ensi vuonna enää kolme konserttia

Hämeenlinnan kaupunki päätti vähentää Verkatehdas oy:ltä ostettavia konsertteja entisestään. Ensi vuonna Sinfonia Lahti käy vain kolmesti, eikä syksyllä lainkaan.
Sinfonia Lahden vierailut Verkatehtaan Vanaja-salissa ovat jatkuneet jo yksitoista vuotta. Ensi vuonna Hämeenlinnan kaupungilla on varaa vain kolmeen vierailuun. Arkistokuva: Juhani Salo

Kaupunki ostaa ensi vuonna vain kolme klassisen musiikin konserttia Verkatehdas oy:ltä. Tälle vuodelle niitä tilattiin vielä yhteensä seitsemän: orkesterikonsertteja viisi ja muita kaksi.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi sopimuksen klassisen musiikin tuotannosta tiistai-iltana. Sopimuksen arvo on 80 000 euroa.

Niukka sopimus tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki kolme Sinfonia Lahden ”ostokonserttia” järjestetään keväällä, eikä syksyksi jää yhtään.

– Emme pysty niitä itse tuottamaan, koska se olisi meille tappiollista. Pienemmän yleisön korkeakulttuuri ei vain ole kannattavaa liiketoimintaa, sanoo Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen.

Vielä viime vuonna Verkatehdas järjesti pari klassista konserttia omalla riskinotolla, kaupungin rahoituksen huvennuttua.

Auvinen kertoo kuvitelleensa, että 120 000 euron sopimus oli jo höylätty niin pieneksi, että sillä rahalla ei missään kaupungissa saa kunnollista klassisen musiikin tarjontaa.

– Olen tosi surullinen siitä, että klassisen tarjonta vähenee. Mutta tämä ei ole minun vallassani, ostaja ostaa sen määrän kuin kokee tarvitsevansa.

Alkuperäinen esitys oli viisi konserttia 120 000 eurolla

Vielä marraskuussa lautakunnalle esitettiin viiden konsertin ostamista 120 000 eurolla, samalla summalla kuin tänä vuonna.

Tuolloin Anni Puntila (kok.) ehdotti Irma Taavelan (vas.) ja Kalle Virtasen (kok.) kannattamana, että summaa pienennetään kolmanneksella. Sitä kannattivat myös Mika Einiö (sd.), Mia Heinonen (sd.), Jari Nurmi (sd.) ja Jani Koivusaari (ps.).

Veera Jussila (vihr.) äänesti tyhjää. Ostosumman pienentämistä vastustivat lautakunnan puheenjohtaja Antti Ahonen (kok.), Jukka Sorvari (kesk.) ja Kylli Kylliäinen (kd.).

– Pohjaesitys olisi ottanut Sibelius-brändin merkityksen huomioon riittävällä tavalla musiikin tuotannossa, perusteli eriävän mielipiteen jättänyt Ahonen.

Kulttuuripäällikkö Janne Nieminen joutui lautakunnan päätöksen jälkeen neuvottelemaan sopimuksen uusiksi Verkatehtaan toimitusjohtajan Janne Auvisen kanssa, koska pienempi raha ei olisi riittänyt edes viiteen konserttiin.

Sinfonia Lahden sellisti Ilkka Uurtimo nousi keikkabussista Verkatehtaan pihassa viisi vuotta sitten. Arkistokuva: Terho Aalto

Puntila: ”Ei ole kaupungin ydintoimintoja”

Anni Puntila perustelee ehdotustaan säästöjen paineella.

– Lautakunnan tehtävä oli edelleen hakea säästöjä. Koin, että tästä toiminnasta voidaan hyvin leikata ja että tässä tullaan toimeen pienemmälläkin rahalla. Se ei ole kaupungin ydintoimintoja.

– Ei sitä summaa niin paljon laskettu, että Verkatehdas olisi toimintakyvytön. Olen tosi tyytyväinen ja onnellinen, että lautakunta lähti ehdotukseeni mukaan.

Hyväksytyssä sopimuksessa on kohta: ”Tavoitteena on tuottaa tasokas, kiinnostava ja ajankohtainen orkesterimusiikin tarjonta.”

Kuinka kummassa kolme konserttia riittää noin kunnianhimoiseen tavoitteeseen?

– En päässyt eilisen kokoukseen, eli minun on vaikea näin jälkikäteen sitä kirjausta kommentoida. En ota kantaa siihen riittääkö kolme konserttia tasokkuuteen.

Mitä tämä tekee Sibelius-kaupungin maineelle?

– Ei se kaadu muutamaan kymmeneen tuhanteen euroon. Kyllä sen brändin ylläpito huolehditaan jollain muulla tavalla kuin että tungetaan loputtomasti rahaa tämmöisiin kohteisiin.

Käytkö itse klassisen musiikin konserteissa?

– En. Muuten käytän paljon Verkatehtaan palveluja.

Miksi et käy?

– Haluamatta loukata kenenkään musiikkimakua sanon, että minä vaan nautin toisenlaisesta musiikista,

Vaikka ensi vuoden syyskausi näivettyy, on Vanaja-sali sentään Sibeliuksen syntymäpäiväksi jo varattu klassiselle musiikille. Toisin kuin tänä vuonna, tämä ei siis sisälly kaupungin ja Verkatehtaan tuotantosopimukseen.

Lue myös: Kaupunki nostaa tukeaan reippaasti Verkatehtaan klassisen musiikin konserteille (21.11.2018)

Päivän lehti

29.1.2020