Kanta-Häme

Sibelius-mitalit Rouvalille, Tarastille ja Nikkaselle

Hämeenlinnan Sibelius-seura jakoi torstaina kolme Sibeliuksen syntymäkotimitalia. Numeroidut syntymäkotimitalit saivat ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali (nro 46) ja ministeri Lauri Tarasti (nro 47), numeroimattoman syntymäkotimitalin sai pianotaiteilija Tuomas Nikkanen.

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali on lyhyessä ajassa noussut koko maailmaa kiinnostavien suomalaiskapellimestareiden joukkoon. Hänen uransa sai alkusysäyksen syksyllä 2009, jolloin hänet kutsuttiin johtamaan Radion sinfoniaorkesteria. Sen jälkeen Rouvali on johtanut Suomen merkittävimpiä orkestereita ja vieraillut kapellimestarina mm. Ruotsissa, Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa.

Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana hän aloitti 2013. Rouvali ja orkesteri ovat valloittaneet myös hämeenlinnalaisyleisön loppuunmyydyissä konserteissa Verkatehtaalla.

Yhteiskunnallisen aktiivisuuden lisäksi ministeri Lauri Tarasti on kulttuurin puolestapuhuja ja taustavaikuttaja. Hän oli 10. ja 11. kansainvälisen Jean Sibelius -kilpailun puheenjohtaja, Jean Sibelius -seuran puheenjohtaja 2009-2016, Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuoden projektiryhmän puheenjohtaja sekä Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön valtuuskunnan varapuheenjohtaja.

Pianotaiteilija Tuomas Nikkanen nousi kansallisen musiikkielämän tietoisuuteen 16-vuotiaana vuoden 1997 Maj Lind kilpailun finaalin kuopuksena. Hämeenlinnassa hän on yksi ahkerimmista ja näkyvimmistä muusikoista. Nikkanen on levyttänyt säveltäjämestarin syntymäkodissa Sibelius-levyn.

Hämeenlinnan Sibelius-seura valmistutti Sibeliuksen syntymäkotimitalin vuonna 1985. Mitalia jaetaan vuosittain Sibeliuksen syntymäpäivänä hänen musiikkinsa esittämisen ja edistämisen kannalta merkittäville henkilöille ja yhteisöille.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic