Kanta-Häme

Sibelius-näytelmä Hämeenlinnaan!

Viime perjantaina  Hämeenlinnan  Teatterin johtajana aloittanut Kirsi-Kaisa  Sinisalo, 43, on tehnyt paljon näkymätöntä työtä jo etukäteen. – Alamme tehdä  muun muassa  Sibelius-näytelmää, Sinisalo paljastaa.
 
Hämeenlinnan Teatterin johtajan huone oli lähes tyhjä viime perjantaiaamuna, kun Kirsi Kaisa-Sinisalo asteli uuteen työhuoneeseensa.
 
Teatterille Sinisalo tuli musta reppu selässään. Mitä suunnitelmiin tulee, uuden johtajan reppu on jo hyvinkin täysi.
 
– Olen käynyt keväisestä valinnastani saakka muun muassa pitkiä keskusteluja edeltäjäni Heikki Paavilaisen kanssa, Sinisalo kertoo.
 
Tänään hänellä on palaveri esimerkiksi teatterin markkinoinnin kanssa.
 
– Alamme koota palapeliä ja lyömme lukkoon ainakin ensi syksyn ensi-iltojen aikataulut, Rauman teatterinjohtajan paikalta Hämeenlinnaan siirtynyt Sinisalo kertoo.
 
Sibeliuksen esittäjä selviää keväällä
Uusi teatterinjohtaja paljastaa ensimmäisenä virallisena työpäivänään myös uutisen.
 
– Meille tulee Sibelius-näytelmä heti Sibeliuksen syntymävuoden eli 2015 alussa, Sinisalo kertoo Kaupunkiuutisille etukäteistyönsä tuloksista.
 
Keväällä 2014 Sinisalo lupaa kertoa lisää niin näytelmän ohjaajasta, käsikirjoittajasta kuin pääroolin esittäjästäkin.
 
Haastattelua edeltävänä päivänä hän on osallistunut niin Heikki Paavilaisen läksiäiskahveille kuin teatterissa kahdeksan vuotta vaikuttaneen miehen illan bileisiin.
 
– Minulla on hirveän hyvä tilanne jatkaa eteenpäin, kiitos Heikin, mutta totta kai meidän teatteriimmekin mahtuisi vielä enemmän katsojia, Sinisalo tuumii.
 
Pieni pelko hioo päätöksentekoa
Ensimmäisenä työpäivänään teatterinjohtoja ei ehdi lounaalle, vaan lounaan korvaa pala edellispäiväistä Paavilaisen täytekakkua.
 
– Minun pestiini liittyy myös teatterin toimitusjohtajuus, mutta koska taloudellinen vastuu teatterista kuului minulle jo Rauman teatteria johtaessani, olen oppinut talousjohtamista ja tunnustan kovan kilpailun teattereiden välilläkin.
 
Sinisalo myöntää, että johtajuus tuo mukanaan myös paineita.
 
– Se, että mukana on vähän pelkoa, on vain hyväksi. Ei tule tehtyä harkitsemattomia päätöksiä.
 
15-vuotiaana Tampereen teatterissa ja Pyynikin kesäteatterissa avustajana aloittanut nainen ei edes oleta, että hänen työnsä Hämeenlinnassakaan tarkoittaisi aina vain työsopimuksessa määriteltyjä tehtäviä.
 
Raumalla teatterinjohtaja hyppäsi tarvittaessa itsekin lavalle.
 
– Esitin muun muassa viiksekästä ja karvaista mieslääkäriä. Muuten olisimme joutuneet perumaan loppuunmyytyjä esityksiä yhden esiintyjän sairastumisen takia.
 
Vieraana tukijoita ja oma oppi-isä
Iltapäivällä, ennen Pojat-näytelmän esitystä, Sinisalo vastaanottaa teatterin aulassa mieluisia vieraita.
 
– Tamperelaisen Eino-klubin väki koostuu eläkkeellä olevista näyttelijöistä ja mukana on useita entisiä teatterinjohtajiakin, Sinisalo kertoo etukäteen.
 
Liikuttunein hän taitaa olla ex-Tampereen teatterin johtaja Esko Raipian halausten aikaan.
 
– Esko antoi minulle ensimmäiset työpaikkani 15-vuotiaana, Sinisalo kertoo.
 
Hämeenlinnassa Sinisalo ei pyri metsästämään teatterille vain hittiä, vaan toivoo voivansa johtaa moniäänistä teatteria.
 
– Minun virkani on voimassa toistaiseksi ja minusta on niin haluttaessa hyvin helppo päästä eroon, uusi teatterinjohtaja sanoo.
 
Kakkoskoti löytyi ihan keskustasta
Sinisalo aikoo sulautua myös hämeenlinnalaiseen arkeen.
 
Tähän mennessä hän on nukkunut vasta kaksi yötä perheensä uudessa, Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevassa kakkoskodissa.
 
– Toinen kotimme sijaitsee vain tunnin matkan päässä Ylöjärvellä, mutta haluan asunnon myös täältä, koska haluan oppia tuntemaan kunnolla sen kaupungin, jonka tarinoita kerron.
 
– Perheeni kanssa olemme ennenkin tehneet niin, että silloin, kun minulla on hektisintä, perhe tulee viikonlopuiksi minun luokseni eikä toisinpäin.
 
Sinisalon ja Eppu Normaalista tunnetun Mikko, Pantse, Syrjän poika on jo ihastunut Hämeenlinnaan.
 
– Juho voi liikkua täällä kavereiden luo yksinkin. Ylöjärvellä, jossa asumme metsän keskellä, 12-vuotias tarvitsee kyydin joka paikkaan.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic