Kanta-Häme

Sibelius-opisto laajeni Hattulaan

Juteinitalon toisessa kerroksessa on remontti vielä hiukan viimeistelyvaiheessa. Aulan vaatenaulakoihin on kiinnitetty kylttejä, joissa kielletään ehdottomasti kiipeileminen: naulakoita ei ole vielä ruuvattu seiniin.

Luokkahuoneisiin on kuitenkin saatu kuljetettua pianot ja tuolit, ja Sibelius-opiston opettajat ovat valmiita ottamaan nuoret soitonopiskelijat vastaan tunneille.

Viime kevääseen asti itsenäisenä toiminut Hattulan musiikkikoulu sulautui syyslukukauden alusta Hämeenlinnan Sibelius-opistoon. Oppilaille moni asia muuttui.

– Paikka muuttui, tuntien kellonaika muuttui ja opettajakin vaihtui valitettavasti, kolme vuotta viulunsoittoa opiskellut Julia Tienhaara luettelee äitinsä Ljuba Tienhaaran avustamana.

Uutta on myös mahdollisuus osallistua Hämeenlinnassa orkesteriharjoituksiin.

– Ihan kiva, kun täälläkin on aikaisemmin soitettu tunneilla ryhmässä, Julia Tienhaara sanoo.

Ljuba Tienhaara ja tyttärensä Julia Angelman pianotunneille tuonut Ulla Angelma ovat tyytyväisiä Sibelius-opiston uusiin tiloihin Juteinitalolla kirjaston yläkerrassa.

– Onhan tämä parempi kuin viimevuotinen koulun kellari (Parolan koulussa), Ljuba Tienhaara sanoo.

– Ja äidille aivan mahtavaa, että voi odotella kirjastossa ja lukea vaikka lehtiä, Ulla Angelma täydentää.

Lukukausimaksut …alenevat

Musiikkioppilaitosten yhdistyminen on Hattulan musiikkikoulun rehtorina toimineelle harmonikansoiton opettajalle Kaija Kokkalalle helpotus.

– Vastuut kevenevät kun talous- ja hallintoasiat saadaan ammattilaisille, hän sanoo. Kokkala toimii yhdistyneessä opistossa Hattulan toimipisteen johtajana.

Yhdistymisen ansiosta hattulalaisten lukukausimaksut alenevat ja tarjolla oleva soitinvalikoima laajenee. Hattulassa opetetaan ainakin pianon, viulun, harmonikan, kitaran ja huilun soittoa. Muiden instrumenttien tunneille voi hakeutua Hämeenlinnaan.

– Myös lapsikuorotoiminnan käynnistäminen on tavoitteena, Sibelius-opiston rehtori Tapio Hurri sanoo.

Yhdistyspohjaisessa Hattulan musiikkikoulussa soitinoppilaiden lukukausimaksut olivat 600–1 000 euroa vuodessa. Sibelius-opistossa lukukausimaksuihin menee hiukan yli 400 euroa vuodessa.

Kolmen kunnan …Sibelius-opisto

Musiikkioppilaitosten yhdistymistä on suunniteltu kauan. Viimeksi sitä valmisteltiin tosissaan 2000-luvun puolivälissä vähän sen jälkeen, kun Janakkalan musiikkikoulu sulautui silloiseen Hämeenlinnan musiikkiopistoon eli Sibelius-opistoon.

– Oli 15 vuoden työ saada Hattula mukaan opistoon. Aina se on aika ajoin noussut keskusteluun, Tapio Hurri sanoo.

Yhdistymistä on viivyttänyt muun muassa se, että Sibelius-opisto ei ole aiemmin pystynyt osoittamaan valtionosuutta Hattulassa annettavalle opetukselle. Nyt opetusministeriöstä saatiin lupa siirtää osa tuesta sinne.

Rehtori Hurrin mielestä alueellinen Sibelius-opisto on nyt sellainen kuin sen pitääkin olla. Laajempi rahoittajajoukko tuo vakautta.

– Kun kolme kuntaa sitoutuu rahoittajaksi, yhden kunnan säästöpaineet eivät kaada koko toimintaa, hän sanoo.

Puolet pyrkijöistä …pääsi opistoon

Uudessa Sibelius-opiston Hattulan toimipisteessä on noin 80 oppilasta. Hattulan musiikkikoulun oppilaat ovat siirtyneet Sibelius-opiston oppilaiksi ilman erillistä pääsykoetta.

Lisäksi Hattulan kunnalla oli aiemmin Sibelius-opistosta 25 oppilaspaikkaa. Nämä Hämeenlinnassa tunneilla käyneet opiskelijat jatkanevat siellä edelleenkin.

– Luku elää hiukan tässä syksyn alussa. Osa vanhoista oppilaista saattaa vielä ilmoittaa, ettei jatkakaan, rehtori tietää.

Sibelius-opistoon pyrki tänä vuonna kaikkiaan 220 uutta opiskelijaa. Heistä vähän alle puolet pääsi sisään. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020