Kanta-Häme

Sibelius-opistolla ennätysmäärä tapahtumia

Sibelius-opisto järjestää kevään aikana joka toinen päivä musiikkitapahtuman tai -tilaisuuden. Yhteensä opistolla on 60 erilaista tapahtumaa kevään aikana.

Samalla Sibelius-opisto levittäytyy ympäri kaupunkia. Tapahtumia on kotipesässä Verkatehtaalla, mutta myös kirjastossa, Kanta-Hämeen kirkoissa, seurataloilla, kouluissa ja torilla.

Rehtori Tapio Hurri ja apulaisrehtori Helena Marttinen katsovat kevään ohjelmaa hymyillen. Oppilaiden tiivis esiintymistahti ei ole rehtoreille yllätys, mutta jonkin sortin ”juhlakeväästä” voidaan puhua.

– Kyllä meidän kalenteri on nyt parhaimmillaan, Marttinen sanoo.

Hän on kaikkien tapahtumien ja konserttien tuottaja eli hoitaa tilat ja käytännön järjestelyt. Opiston opettajat hoitavat ideoinnin ja sisällön erilaisiin tapahtumiin.

Visuaalisuuteen panostetaan

Suuri osa kevään tapahtumista ja konserteista on niin sanotusti sisäisiä, mutta kaikki ovat yleisölle avoimia. Usein katsojina on oppilaiden vanhempia ja sukulaisia. Tällaisia tapahtumia on noin 40. Loput 20 ovat isompia konsertteja, mukaan mahtuu myös muutama maksullinen tapahtuma. Pääasiassa konsertit ovat ilmaisia.

Kevätkausi huipentuu torstaina 20. maaliskuuta konserttikarnevaaliin, joka on koko perheen konsertti Vanaja-salissa. Konserttikarnevaali on parituntinen konsertti väliajalla ja juhlistaa kaupungin 375 vuotta. Siellä esiintyy Sibelius-opiston koko kirjo aina pienistä muskareista isompiin soittajiin ja tanssijoihin. Lisäksi Aimo-koululaiset järjestävät konserttiin graafisen ilotulituksen.

Tapio Hurri muistuttaa esiintymisen kuuluvan olennaisena osana Sibelius-opiston koulutukseen.

– Esiintyminen on aina myös visuaalista. Siihen me satsataan.

Hurrin mukaan jokaisen soitto-oppilaan kohdalla mietitään, mikä on hänelle hyvä esiintymismuoto ja esiintyminen aloitetaan pienestä. Tärkeää on, että esitys on harjoiteltu niin hyvin, että sen kanssa voi mennä yleisön eteen. Orkestereissa soittavat pääsevät soittokeikoille usein.

– Mokakin on lahja. Sitä paitsi yksi hyvä keikka voi poikia lisää esiintymisiä ja motivoida soittajaa, Hurri muistuttaa.

Muutto toi lisää yhteistyötä

Sibelius-opisto muutti vuonna 2008 Punaportilta Verkatehtaalle. Sekä Hurri että Marttinen sanovat, että muuton jälkeen toiminnat ovat keskittyneet paremmin. Yhteistyökuvioita syntyy eri toimijoiden kanssa melkein itsestään, sillä Verkatehtaan ympäristössä kulttuurialan ihmiset tapaavat toisiaan sattumalta.

Kevään ohjelmistossa on muun muassa yhteistyökonsertti seurakunnan kanssa. Suomessa harvoin esitetty Karl Jenkinsin Stabat mater esitetään 13. huhtikuuta Hämeenlinnan kirkossa. Solisteina ovat Pia Freund ja Säde Bartling, mukana ovat myös vokaaliyhtye Piacere, Vanajan kamari- ja nuorisokuoro, Sibelius-opiston sinfoniaorkesteri. Heitä johtaa Vesa Kankainen.

Soitinpolulla soittimet tutuksi

Uusia soittajia Sibelius-opisto houkuttelee huhtikuussa. Silloin opisto järjestää soitinesittelykonsertin. Konsertin jälkeen lapset pääsevät kokeilemaan eri soittimia ja keskustelemaan opettajien kanssa. Samalla voi varata ajan myös sisäänpääsytestiin.

– Nykyään itseään pitää markkinoida, Hurri sanoo.

Marttisen mukaan Soitinpolku-konsertti madaltaa ihmisten kynnystä tulla opistoon. Samalla näkee myös, mitä kaikkea on mahdollisuus soittaa.

Varsinaisesti Sibelius-opisto ei koe kilpailevansa muiden harrastusmahdollisuuksien kanssa.

– Tärkeintä on löytää lapselle oma juttu.

Kantaesitys tulossa

Tiiviistä keväästä huolimatta Sibelius-opiston opettajilla ja rehtoreille riittää energiaa tulevaisuuden suunnitteluun. Katse on jo Sibeliuksen juhlavuodessa 2015.

Sibelius-opisto on tilannut Sampsa Ertamolta sävellyksen Pieneen merenneitoon. Sen harjoitukset alkavat syksyllä ja valmista on juhlavuonna 2015, jolloin kantaesitys saa ensi-iltansa. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020