Kanta-Häme

Sibelius-opiston musiikkileikkikoulu täyttää tänä vuonna pyöreitä vuosia

 
Musiikkileikkikoulun peruspilarit ovat soittaminen, laulaminen, kuunteleminen ja liikkuminen sekä niin sanottu taideintegraatio, jossa musiikkiin yhdistetään esimerkiksi piirtämistä tai maalaamista.
 
Sibelius-opiston musiikkikoululaisia on tällä hetkellä yli 700. Ryhmät pyritään vuosittain järjestämään niin, että jokainen ilmoittautunut mahtuu mukaan. Ensimmäinen muskariryhmä aloitti yli 40 vuotta sitten.
 
Musiikkileikkikouluun voi tulla jo kolmen kuukauden ikäisenä ja kaksivuotiaaksi saakka lasten kanssa muskarissa käyvät vanhemmat. Musiikki on alusta saakka lapselle kokonaisvaltainen kokemus. 
 
– Pieni vauvakin kokee musiikin, kun äiti tai isä keinuttelee lastaan ja laulaa hänelle, kertoo Sibelius-opiston musiikkileikkikoulun opettaja Suvi Hakala.
 
Hakalan mukaan musiikkileikkikoulu antaa lapselle hyvän musiikillisen pohjan, jolta voi ponnistaa eteenpäin. Musisoinnin lisäksi tärkeää on myös se, että lapset oppivat toimimaan ryhmässä ilman vanhempiaan.
 
Vanhimpien ryhmässä on 6-vuotiaita lapsia. Heidän muskarivuotensa kruunaa niin sanottu alkusoitto.
 
Alkusoitossa tutustutaan eri instrumentteihin. Musiikkileikkikoululainen saa käydä yhdeksällä lyhyellä soittotunnilla kokeilemassa valitsemaansa soitinta ja hakea sen jälkeen musiikkiopistoon.
 
– Muskarit ovat koko oppilaitoksen kivijalka. Valtaosa jatkaa opistossa muskarivuosiensa jälkeenkin, kertoo Sibelius-opiston vararehtori Kimmo Tapanainen.
 
Musiikkileikkikoulujen 40-vuotisjuhlaa vietetään juhlakonsertilla Verkatehtaan Vanaja-salissa huomenna tiistaina. Tapanaisen mukaan valtaosa konsertin esiintyjistä on entisiä muskarilaisia.
 
Musiikkileikkikouluista saadaan paljon hyvää palautetta. Pienimpien lasten kohdalla musiikkileikkikoulussa käynti saattaa helpottaa esimerkiksi puheen muodostamista, kävelemään oppimista tai koordinaatiota.
 
– Opettajalle palkitsevinta on tietysti se, jos kuulee lapsen leikkineen kotonakin muskaria, Suvi Hakala nauraa.
 
Tapanaisen mukaan monet saavat muskarista sen, mitä kotona enää harvoin saadaan.
 
– Kodeissa lauletaan nykyään vähemmän kuin ennen. Suuri osa musiikista ja musiikillisuudesta omaksutaan juuri laulun kautta. Täällä saa laulaa. HÄSA
 
Sibelius-opiston musiikkileikkikoulun juhlakonsertti järjestetään Verkatehtaalla 15.3.2016 kello 18.