Kanta-Häme

Sibeliusta parin tunnin välein koko vuosi 2015

Viime vuonna joka ikinen päivä järjestettiin kymmenen Jean Sibelius -aiheista tapahtumaa.

Ainakin.

– Juhlavuoden tapahtumista tulee koko ajan lisää tietoa. Vuodenvaihteessa meillä oli se tieto, että konsertteja ja muita tapahtumia oli reilut 2 000. Nyt tiedämme niitä olleen yli 3 000, sanoo Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen.

– Se on valtava määrä.

Sibelius 150 -juhlavuoden pääsihteeri Anna Krohn kertoo, että monissa maissa tietoa juhlavuoden tapahtumista kootaan edelleen. Krohn ja Korhonen arvelevat, että päivityksiä tihkuu ainakin kesään asti.

Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden loppuraportti julkistettiin keskiviikkona Helsingissä.

Kun juhlavuosi päättyi, Korhonen oli hieman epävarma siitä, millainen jälkimaku humusta jäi. Nyt ajatus on täsmentynyt.

– Tuntuu hyvältä. Täytyy sanoa, että on aika ylpeä olo. Kaikki meni yli odotusten, kun ajattelee, mitkä mahdollisuudet ja reunaehdot meillä oli.

Juhlavuoden loppuraportti kertoo, että hyvään oloon on syytäkin. Kun merkkivuoden lähestymiseen ”herättiin” Hämeenlinnassa vuonna 2009, yleisen Sibelius-tuntemuksen voi sanoa olleen horroksessa.

Viimeistään juhlavuonna tietoa ja musiikkia on levitetty niin, että monilla saattaa soida Finlandia tai Kuusi päässä vielä ensi vuosikymmenelläkin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön juhlavuoden hankkeille myöntämillä 1 780 000 eurolla saatiin – jäävuoren huippuna – muun muassa 100 000 Sibelius-kirjasta, jotka jaettiin alakoululaisille.

Lisäksi saatiin humua, tapahtumia, esityksiä ja ennen kaikkea konsertteja.

Tavoitteena oli tehdä juhlavuodesta alku Sibeliuksen musiikin säännölliselle esittämiselle ympäri maailmaa.

Toive näyttää toteutuvan. Euroopassa etenkin Saksa ja Italia ottivat Sibeliuksesta kopin. Hänestä kirjoitettiin ja häntä soitettiin ahkerasti.

– Italian Rapallossa järjestettiin viime syyskuussa ensimmäinen Sibelius-festivaali. Tapahtuma on luvattu järjestää tänä vuonna uudelleen, iloitsee Sibeliuksen juhlavuoden projektiryhmän puheenjohtaja, ministeri Lauri Tarasti.

Italiaan on myös nyt perusteilla maailman 12. Sibelius-seura.

Tarasti on laskenut, että kuluvan kuun aikana pelkästään Euroopassa järjestetään toistakymmentä Sibelius-konserttia.

– Mielestäni tavoite on täyttynyt aika hyvin.

Juhlavuoden loppuraporttiin on koottu yksiin kansiin isojen ja Sibeliuksen elämään liittyneiden kaupunkien Sibelius-tapahtumat.

Erikseen on listattu myös Sibelius-kirjat, -näyttelyt ja -levytykset. Lapsille suunnatulle Sibelius-ohjelmalle on oma lukunsa, sillä lapset olivat yksi juhlavuoden erityisistä kohderyhmistä.

Hämeenlinnan Sib-oppi-hankkeen ohella Suomessa on muun muassa viety Sibelius-oopperaa kaupungista toiseen. Sellisti Jussi Makkonen puolestaan esitti yhdessä pianisti Nazig Azezianin kanssa lähes 500 koululaiskonserttia.

Erkki Korhonen luonnehtii juhlavuotta ”nyyttikesteiksi”.

– Me pidimme yllä kalenteria, ja jokainen toimija teki oman osuutensa. Aivan kaikki yksityiskohdat loppuraporttiin eivät mahtuneet. Keräämme tietoa edelleen, jotta Sibeliuksen 200-vuotisjuhlavuoden järjestäjillä olisi mahdollisimman tarkka käsitys siitä, mitä nyt tehtiin. HäSa

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic