Kanta-Häme Hämeenlinna

Seniorisinkuilla parinmuodostus ei ole pääasia, vaan sielunkumppanit, juttuseura ja reissukaverit

Seniorisinkkutoiminta on osoittanut tarpeellisuutensa neljän vuoden aikana. Aktiivit pitävät arvokkaana sitä, että porukassa on ihmisiä eri aloilta ja eri puolilta maata.
Kirsti Tawast (vas.), Liisa Lotti ja Raija Kärkkäinen perustavat tarvittaessa vaikka joukkueen tikkakisaan, jos joku Seniorisinkuissa sellaista toivoo. Kuva: Pekka Rautiainen
Kirsti Tawast (vas.), Liisa Lotti ja Raija Kärkkäinen perustavat tarvittaessa vaikka joukkueen tikkakisaan, jos joku Seniorisinkuissa sellaista toivoo. Kuva: Pekka Rautiainen

– Parasta tässä on ollut se, että olemme löytäneet uusia, hyviä ystäviä. Voi sanoa, että parhaimmillaan jopa sielunkumppaneita, sekä omaa että vastakkaista sukupuolta edustavia.

Näin kiteyttävät hämeenlinnalaiset Raija Kärkkäinen, Liisa Lotti ja Kirsti Tawast Seniorisinkkutoiminnan, joka on jatkunut kohta neljä vuotta Hämeen Setlementin siipien suojassa.

Mielekästä tekemistä

Seniorisinkut perustettiin keväällä 2016 seniori-ikäisten yhteydenpitokanavaksi. Parinmuodostus on ollut sallittua ja toivottavaakin, mutta naisten mukaan se ei kuitenkaan ole ollut pääasia.

– Tärkeintä on ollut se, että tapaa uusia ihmisiä ja saa mielekästä tekemistä, he summaavat.

– Mukana on paljon esimerkiksi paluumuuttajia ja sellaisia ihmisiä, jotka ovat tulleet Hämeenlinnaan muualta eläkepäiviä viettämään. Silloin voi olla vaikea löytää uusia ystäviä, ja tähän ongelmaan Seniorisinkut on tuonut apua, Liisa Lotti kertoo.

Raija Kärkkäinen toimii nykyisin Seniorisinkkujen vertaisohjaajana yhdessä Päivi Wikströmin kanssa. Lotti ja Tawast ovat molemmat toimineet samassa tehtävässä aiemmin.

Ystäväporukoita muodostunut

Kolmikko kertoo, että organisaatio on kevyt. Vertaisohjaajat pitävät lankoja käsissään, mutta muuta virallista hallintoa Seniorisinkuilla ei ole.

– Kokoontumisissa kaikki saavat esittää toivomuksiaan ja kunkin vahvuuksia hyödynnetään toiminnassa, Liisa Lotti kertoo.

Esimerkiksi Raija Kärkkäinen toimi aiemmin omaishoitajana ja halusi raskaan elämänvaiheen jälkeen uutta sisältöä elämäänsä.

– Olen kova järjestämään kaikkea, ja sitä puolta olen päässyt todella toteuttamaan vertaisohjaajana, hän sanoo.

Kirsti Tawast pitää antoisana sitä, että Senorisinkuissa tapaa ihmisiä, joilla on eri tausta kuin itsellä.

– Aikuisilla monet tuttavat tulevat työn kautta, jolloin tuntee lähinnä oman alan ihmisiä. Siksi on ollut todella mielenkiintoista tutustua muihin, Tawast sanoo.

Oma kiinnostus ratkaisee sen, missä kukin on mukana. Mihinkään ei ole pakko osallistua, jos ei ehdi tai innosta.

– Seniorisinkuissa on muodostunut ystäväporukoita, jotka käyvät vaikkapa teatterissa, oopperassa tai jääkiekkopelissä yhdessä, Tawast kertoo.

Sunnuntain iltapäiväkahvit uutta toimintaa

Naisten mukaan se onkin yksi toiminnan helmistä: moneen paikkaan on mukavampi mennä seurassa kuin yksin, ja Seniorisinkuista löytyy yleensä kaveri mukaan. Voi puhua jopa turvaverkostosta, kun ihmisiä yhdistää yhteinen harrastus.

– On kiva tietää, että jos sairastun, on ihmisiä, joille voin soittaa ja pyytää vaikka käymään kaupassa, Liisa Lotti miettii.

Myös uusia asioita on mukavampi kokeilla yhdessä kuin yksin. Kirsti Tawastin uusin aluevaltaus ovat puutyöt Poltinahon seurakuntatalon puutyöverstaalla.

Yksi uusimmista Seniorisinkkujen toimintamuodoista ovat sunnuntain iltapäiväkahvit. Kahvittelemaan tulevat ne, jotka ehtivät.

Tosin esimerkiksi Raija Kärkkäinen hämmästelee eläkeläisen kiireitä, sillä hän ei ole vielä kertaakaan ehtinyt mukaan aikomuksistaan huolimatta.

– Minä taas olen mukana monenlaisessa vapaaehtoistyössä, mutta viikonloput ovat omaa aikaani. Minulle kahvihetket ovat mukavaa sunnuntaiohjelmaa, Liisa Lotti kertoo. HÄSA

Neljä vuotta toimintaa

Seniorisinkku-toiminta alkoi neljä vuotta sitten osana Setlementtiliiton Yhdessä mukana -projektia.

Nykyisin Hämeen Setlementti tarjoaa Seniorisinkuille tilat kokoontumisiin ja rahoittaa yhden kotaillan.

Toimintaa

Tapaamiset joka perjantai kello 14–16 Kumppanuustalolla (Kirjastokatu 1, Hml). Kesällä tauko.

Keilausta torstaisin, ilmoittautumiset etukäteen edellisenä perjantaina.

Senioribio Bio Rexissä joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona.

Ohjelmassa on myös kotailtoja, tansseja ja karaoketansseja, pubi-iltoja sekä kesäisin mölkkyä ja retkiä.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic