fbpx
Kanta-Häme

Sienet houkuttelivat kirjastoon

Poikkeuksellisen hyvä sienivuosi täytti Hämeenlinnan kirjaston uteliaista keskiviikkona, kun sieniseura antoi neuvontaa syötävistä sienistä. Kirjastossa oli esillä kymmeniä sienilajeja, mutta seuran asiantuntijat auttoivat tunnistamaan myös ihmisten omia sieniä.

Tiia Viitasalon houkutteli kirjastolle tietämättömyys. Pari vuotta sienestänyt nainen halusi oppia tuntemaan keräämiään sieniä.

– Minulla ei ole ketään joka osaisi auttaa. Olen valmis liittymään sieniseuran jäseneksi saadakseni mahdollisimman paljon tietoa, Viitasalo kertoo.

Ihmisten innostus sienineuvontaa kohtaan selittyy poikkeuksellisen hyvällä sienivuodella. Lämmin alkukesä ja kostea kesä ovat saaneet sienet kukoistamaan metsässä.

Sieniä nousee nyt sellaisiinkin paikkoihin, jossa niitä ei tavallisesti kasva, mutta niitä ei kannata poimia esimerkiksi teiden varsilta.

Paras sienten satokausi kestää lokakuun puoliväliin asti. Asiantuntijoiden mukaan yhtä hyvä sienivuosi oli viimeksi vuonna 2003.

Sienikauden aloittavat korvasienet toukokuussa ja kauden päättää suppilovahvero, jota voi löytää kuusimetsien sammalikosta vielä marraskuussa.

Suomessa kasvaa 200 ruokasientä, joista kuitenkin eniten käytetään vain alle kymmentä lajiketta. Luonnonvarakeskus arvioi, että vuosittain poimittava sienimäärä vaihtelee kolmesta 16 miljoonaan kiloon.

Syötävien sienien vuosittaiseksi kokonaissadoksi arvioidaan miljardi kiloa eli keskimäärin 50 kiloa hehtaarilla.

Menot