Kanta-Häme

Sienivalmiste pyrkii pihvin paikalle

Maistuu lihalta, mutta ei kuitenkaan ole lihaa.

Mitä se on? No tietenkin quornia, sieniproteiinista valmistettua ruoka-ainetta, jota voidaan käyttää lihan korvikkeena.

Viime syksynä quorn-tuotteet rantautuivat myös Suomeen. Tällä hetkellä valikoimissa on viisi maailmalla menestyneitä tuotetta, joukossa muun muassa jauhelihan tapaan käytettävä quorn-rouhe. Tuotteet valmistetaan Iso-Britanniassa.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan quornia voi kansanomaisesti luonnehtia tiivistetyksi sieneksi, tosin teollisesti valmistetuksi.

– Rakenne on sen tyyppistä, että sitä on vaikea kasvisruoaksi mieltää. Kanan korvikkeena se toimii parhaiten. Quorn on aika neutraalin makuista, itsekin kasvissyöjäksi tunnustautuva Partanen luonnehtii.

Proteiinipitoisuus lihassa korkeampi

Maahantuonnista vastaava Findus markkinoi quorn-tuotteita hyvänä painonhallintakeinona. Laihdutustuote quorn ei missään tapauksessa ole, mutta painonhallinnassa etua saattaa olla quornin vähärasvaisuudesta ja proteiinipitoisuudesta.

Vaikka quornia markkinoidaan kasvisruokavalioon sopivana ja proteiinipitoisena lihan korvaajana, ei quornin proteiinipitoisuus yllä samalle tasolle kuin lihan. Jos sadassa grammassa lihaa on keskimäärin 20 prosenttia proteiinia, on vastaavassa quorn-viipaleessa proteiinia vain 14 prosenttia.

– Tämä on kuitenkin kasvisproteiininlähteeksi hyvin, Partanen huomauttaa.

Miksi sitten kasvisyöjä haluaisi syödä lihan makuista kasvisvalmistetta?

Vaihtelun vuoksi, vastaa Hanna Partanen.

– Soijavalmisteissa ei ole mitään vikaa, quorn on vaihtelua niille. Maku on erilainen.

Ja jos asiaa ajatellaan hieman laajemmin, toimii quorn Partasen mukaan myös lihansyöjille hyvänä vaihteluna ja ympäristöä säästävänä vaihtoehtona.

– Suomalaisetkin syövät pitkälti yli 70 kiloa lihaa vuodessa, ja siitä olisi kyllä varaa vähentää. Tämä monipuolistaisi suomalaisten ruokavaliota.

Quornille kasviperäisiä vaihtoehtoja ovat erilaiset soijatuotteet sekä vehnäproteiinista eli gluteenista valmistettu seitan.

TVP:llä taas tarkoitetaan teksturoitua soijaproteiinia eli käytännössä soijarouhetta, jota käytetään jauhelihan tapaan. Soijasta voidaan tehdä myös suikaleita, pihvejä, nakin tapaisia tuotteita.

Omansa löytää kokeillen

Verkosta quornista löytyy vielä kovin vähän suomeksi tuotettua tietoa. Wikipedia ohjaa lukijan yhdysvaltalaisen tutkimuslaitos CSPI:n verkkosivuille, jossa kerrotaan, että quornin on epäilty aiheuttaneen voimakkaita allergisia reaktioita. Ravitsemusterapeutti Partanen toppuuttelee pillastumasta ja muistuttaa, etteivät kaikki tuotteet yksinkertaisesti sovi kaikille.

– En ole ainakaan itse kuullut kenenkään reagoineen quorniin. Tosin ihmiset saattavat olla allergisia vaikka kiwi-hedelmälle tai appelsiinille. Ei se, että joku ihminen reagoi jotenkin jompaan kumpaan niistä kerro siitä, että kiwit tai appelsiinit olisivat myrkkyä.

Kun kyse on erikoistuotteesta, onko tuotteilla myös erikoishinta Findus Finlandin tuotepäällikkö Virve Haikonen?

– Kilohinta voisi olla noin 11 euroa kilo, kaupasta riippuen. Jos quornia verrataan esimerkiksi rasvattomaan paistijauhelihaan, ollaan suunnilleen samoissa hinnoissa.

Quorn-tuotteita on jo pidemmän aikaa saanut ostaa esimerkiksi Ruotsista sekä Iso-Britanniasta. (HäSa)

Mainos