Kanta-Häme

Siileillä nyt ankeat ajat

Hyönteisiä syövillä pikkueläimillä ja niitä saalistavilla pedoilla on kuluvana kesänä kurninut suolissa. Hyönteisiä sikisi kylmässä ja sateisessa säässä tavallista vähemmän ja niitä saalistavat ovat olleet aliravittuina. Myös esimerkiksi pikkueläimiä syövät petolinnut ovat olleet nälissään.

Lisäksi pesät ovat monin paikoin olleet märkinä ja poikasia on sekä hukkunut että kuollut kylmyyteen.

Siilit ovat maatalouden rakennemuutoksen sekä säiden muutoksen vuoksi viime vuosikymmeninä vähentyneet. Piikikkäät pikkueläimet ovat myös muuttaneet joukolla metsistä pientaloalueille samaan tapaan kuin oravat.

Ruipelot kuolevat talvella

Ylöjärveläinen luontoharrastaja Juha Mäki-Ketelä kertoo, että alipainoisia siilinpoikasia on kerätty paljon suojaan vahvistumaan. Jotkut ovat painaneet vain noin puolet siitä 700 grammasta, joka antaisi mahdollisuuden selviytyä talven yli.

Siili horrostaa talvikuukaudet ja elää kesällä keräämänsä vararavinnon varassa. Ellei painoa syksyllä ole tarpeeksi, kuolo korjaa varmasti. Tavallisinakin vuosina 50-60 prosenttia aikuisista ja edelliskesän poikasista kuolee talvipesiin. Nyt Mäki-Ketelä pelkää jopa täystuhoa.

Hän on ruokkinut siilejä kissanruualla, joka sopii niille hyvin. Liotettu kuivamuona kelpaa. Sen sijaan maitoa tai mitään maitotuotteita siileille ei saa antaa. Siilit ovat laktoosi-intolerantteja ja saavat maitotuotteista ripulin, joka tappaa ne.

– Jo elokuussa huomasin siilien ulosteista, että ne elivät lähes yksinomaan kissanruualla, Mäki-Ketelä kertoo.

Hänen mukaansa ruokinta ei opeta siilejä nirsoiksi lautasen vieressä köllöttelijöiksi, vaan ne liikkuessaan syövät löytämänsä sopivan ravinnon.

Siilit ovat jo talviunilla

Pihamaiden lehtikasoja ja komposteja ei Mäki-Ketelän mukaan enää ole syytä pöyhiä tai kääntää. Mikäli ympäristössä elää siilejä, ne ovat jo vetäytyneet talviunille. Pöyhiminen tietää siilille joko kuolemaa talikon piikissä tai lähtöä etsimään uutta pesäpaikkaa ja todennäköistä paleltumista.

Orimattilalainen eläinsuojeluvalvoja Sari Valtanen sanoo, että siilit ovat vähentyneet koko maasta, mutta alueittain niitä on.

– Tämä vuosi näyttää huonolta. Uskon siilien tasaiseen vähenemiseen, mutta en laajaan katoon. Jos ensi kesän olosuhteet ovat siileille hyvät, kanta voi jopa elpyä tämän syksyn menetyksistä.

Juha Mäki-Ketelä sanoo, että tienvarsilla olevat kuolleet siilit ovat hyvä indikaattori. Jos autojen alle jääneitä siilejä näkyy, niitä on alueella. Ellei, siilejä on vähän tai ei ollenkaan. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic