Kanta-Häme

Siipan saappaissa Hollannissa – van der Steenit asuivat pitkään Suomessa ja nyt on vuorossa tulppaanimaa

Hanna van der Steen asuu vuoden puolisonsa kotimaassa.
Elma (vas.), Fanni, Anni-Sofia, Hanna ja Rolf van der Steen ovat syksystä asti asuneet isä-Rolfin kotimaassa Hollannissa. Tätä ennen perhe asui 15 vuotta Hämeenlinnassa. Kuva: Hanna van der Steenin kotialbumi
Elma (vas.), Fanni, Anni-Sofia, Hanna ja Rolf van der Steen ovat syksystä asti asuneet isä-Rolfin kotimaassa Hollannissa. Tätä ennen perhe asui 15 vuotta Hämeenlinnassa. Kuvat: Hanna van der Steenin kotialbumi

Televisiosarjassa Siipan saappaissa puolisot vaihtavat viikoksi rooleja keskenään. Suomalais-hollantilaisen van der Steenin perheessä on käynnissä pidempi, vuoden mittainen vaihto.

– Olemme asuneet 15 vuotta Suomessa, jolloin mieheni on elänyt vieraassa maassa ja kulttuurissa. Nyt minä vuorostani olen se, jolla on aksentti ja olen vähän kielipuoli, kertoo hämeenlinnalaislähtöinen kirjailija ja palvelupäällikkö Hanna van der Steen.

Koko perhe muutti viime syksynä eteläiseen Hollantiin, Leiderdorpiin, Hannan puolison Rolf van der Steenin töiden perässä. Hanna van der Steen sai järjestettyä oman työnsä niin, että hän tekee Hollannissa 50-prosenttista työaikaa ja kirjoittaa sen ohella.

Maiden kulttuureissa eroja

Perheen kolme tytärtä, 12-, 14- ja 16-vuotiaat, käyvät koulua, ja hollantilaiseen koulujärjestelmään tutustuminen on tuonut ilmi suurimpia eroja Suomen ja Hollannin välillä.

– Vanhimmat tyttäremme ovat keskiasteella, johon siirrytään 12-vuotiaana. Kun meillä on oppivelvollisuus, Hollannissa on koulupakko, ja ne ovat kaksi hyvinkin eri asiaa, Hanna van der Steen kertoo.

Siinä, missä suomalaiset koululaiset saavat usein melko helposti lomaa koulusta, jos perhe on lähdössä vaikkapa matkalle, Hollannissa se on lainvastaista.

Van der Steenin mukaan Hollannin lentokentällä työskentelee valvojia, jotka seuraavat erityisesti nuoria matkalle lähtijöitä.

– Nuorilta saatetaan kysyä, mitä he tekevät lentokentällä ja onko heillä lupa lähteä. Jos asianmukaista lupaa ei ole, vanhemmille saattaa tulla maksettavaksi jopa tuhansien eurojen sakot.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Hanna van der Steen kertoo, että Hollannissa koirat saavat olla vapaana lähes kaikkialla. Donna-koiran kanssa ulkoilemassa ovat Fanni (vas.), Rolf ja Hanna van der Steen.

 

Myös koulupäivät ovat pitempiä kuin Suomessa ja läksyjä jäädään usein tekemään kouluun erikseen hankittuun yksityiseen tukiopetukseen.

– Ja jo alakoulussa, kun lapset ovat 11-vuotiaita, heidät jaetaan laajojen tasokokeiden perusteella ryhmiin sen mukaan, kannattaako heidän tähdätä yliopisto-opintoihin vai alempiin tutkintoihin.

Van der Steen sanookin, että suomalaisten pitäisi osata arvostaa esimerkiksi rentoa ja oppilaille myös vapauksia antavaa koulujärjestelmää ja ilmaista kouluruokailua. Edes muualla länsimaissa ne eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Yksinäisyys outoa hollantilaisille

Hollanti on van der Steenille tuttu paikka puolison ansiosta, ja he myös asuivat maassa tuoreena pariskuntana.

– Muutimme Suomeen, kun esikoinen oli vuoden vanha.

Van der Steen on huomannut, että hollantilaiset ovat aidosti sosiaalisia, ystävällisiä ja kiinnostuneita muiden asioista. Käytöstapoja arvostetaan, ja kuulumisten vaihto vedetään mieluummin pitkän kuin lyhyen kaavan mukaan.

– Olen päivisin aika paljon itsekseni kotona, kun puoliso on töissä ja tytöt koulussa. Mieheni sukulaiset ovat olleet tästä huolissaan ja ovat yrittäneet usuttaa minua esimerkiksi osa-aikatöihin kauppaan tai vapaaehtoistöihin kirjastoon, etten olisi niin paljon yksin. He eivät ymmärrä, ettei suomalaista yksinolo haittaa, varsinkin, kun tarvitsen aikaa kirjoittamiselle, van der Steen nauraa.

Hollannillakin hyvät puolensa

Hanna kertoo arvostavansa Hollannissa monia asioita. Pienessä, tiiviisti asutussa maassa välimatkat ovat lyhyitä.

– Ja nyt kevät on jo pitkällä, on lämmintä ja kukat kukkivat, van der Steen kertoo maaliskuun alkupäivinä.

Hollannissa tuotetaan runsaasti kasviksia, vihanneksia ja kukkia, ja niitä on myös tarjolla runsaasti ja edulliseen hintaan.

– Mutta sellaista luontoa, jota Hämeenlinnassa on ihan kaupungin keskustassa asti, ei täällä ole. Sitä ja Hämeenlinnan maisemia ikävöin.

Elma (vas.), Fanni, Anni-Sofia ja Hanna van der Steen muuttivat syksyllä eteläiseen Hollantiin Leiderdorpiin perheen isän Rolfin töiden takia.

Myös suomalaisia hypermarketteja van der Steen tunnustaa kaipaavansa, sillä ne ovat kuluttajan kannalta vaivattomia.

– Hollannissa kaikki muu paitsi ruoka on ostettava erikoisliikkeistä, ja vaikka se on toisaalta kivaa, se on työlästä ja vie aikaa.

Van der Steenit syövät paljon intialais- tai indonesialaissävytteistä ruokaa, sillä niiden raaka-aineita on Hollannissa tarjolla runsaasti.

Yhtä erikoisuutta Hanna van der Steen on ihmetellyt siitä saakka, kun tutustui mieheensä: aamiaisella ja joskus lounaallakin hollantilaiset syövät makeita, nonparellin tapaisia suklaarakeita, joita ripotellaan esimerkiksi leivän päälle.

– Ne ovat niin makeita, että olen aina yrittänyt rajoittaa meillä niiden syöntiä. Mutta mieheni syö niitä Suomessakin ja tytötkin välillä.

Puoliso saattaa ottaa evääksi töihin kaksi kerrosleipää, joista toisen välissä on leikkelettä ja toisessa suklaarakeita.

– Vuosien mittaan olen alkanut uskoa, että kyllä silläkin ruokavaliolla näköjään terveenä pysyy, Hanna van der Steen sanoo. HÄSA

Hanna van der Steen

Syntynyt Hämeenlinnassa vuonna 1973.

Perheessä puoliso Rolf van der Steen ja kolme tytärtä, Elma, Anni-Sofia ja Fanni.

Van der Steenit ovat tavanneet aikoinaan Ranskassa, missä molemmat olivat opiskelijavaihdossa.

Työt

Kirjailija ja palvelupäällikkö.

Työskentelee Suomen osto- ja logistiikkayhdistyksessä.

Kirjoittaa lasten- ja nuortenkirjoja sekä tietokirjallisuutta.

Julkaistuja teoksia Tähtisilmät-fantasiatrilogia, Senttu-trilogia sekä Kullanhohtoisia unelmia -satukirja.

Lisäksi hän on toimittanut Netta Walldénin kanssa kirjan Mikä moka! (2013) sekä Olli Luoman kanssa Ilmasta riippuen -kirjan, joka kertoo kuumailmapallopilotti Olli Luoman kokemuksista ja yleisemmin kuumailmapalloista.

Päivän lehti

10.7.2020