Kanta-Häme

Siirin päiväkodissa on tilaa

Yksityisessä Tenava-Tähti -päiväkodissa Hämeenlinnan Siirin uuden asuinalueen kupeessa on hyvin tilaa.

Maanantain lapsiluku oli 11. Kun lähiaikoina päivähoitonsa aloittavat kaksi tulevat joukkoon mukaan, on koossa yhteensä 13 lapsen ryhmä.

Päiväkoti avattiin elokuun alussa kaupungin vanhoillislestadiolaisten Rauhanyhdistykseltä vuokraamissa tiloissa.

On neuvoteltu, sijoitetaanko toinen kaupungin itäpuolen 12 lapsen ryhmiksistä saman katon alle väljissä tiloissa toimivan Tenava-Tähden kanssa.

Ruununmyllyn päiväkodin alaiset Kaivohaan ja Jokiaron ryhmäperhepäiväkodit toimivat molemmat kerrostaloasunnoista päivähoitokäyttöön muunnetuissa vuokratiloissa. Tilaajapäällikkö Seija Mäkisen mukaan asiasta ei ole vielä tehty päätöstä, eikä esimerkiksi tiedetä, kumpi ryhmis Siiriin muuttaisi.

– Ryhmis jatkaisi joka tapauksessa kaupungin omana toimintana ja entisillä ehdoilla. Hoitajat seuraisivat lasten mukana uusiin tiloihin.

Aikaisintaan muutto voisi tapahtua jo syyskuussa, ja ryhmis toimisi Siirissä väliaikaisesti sen mukaan, miten Tenava-Tähden oma lapsiluku lisääntyy.

Vastaava lastentarhanopettaja Hanna Vasama Tenava-Tähdestä sanoo, että päiväkodilla ei ole mitään ryhmiksen muuttoa vastaan.

– Meille tärkeää on hyvä yhteistyö muiden varhaiskasvatuksen toimijoiden kanssa.

Kilpailutus venytti aikataulut

Hanna Vasama ja kaupungin tilaajapäällikkö Seija Mäkinen arvelevat molemmat, että syynä alhaiseen lapsilukuun on se, että uusi päiväkoti ei ehtinyt päivähoitopaikkojen kevään suurhakuun.

Kaupunki kilpailutti päiväkotiyrittäjät, ja ratkaisu viivästyi, koska kalkkiviivoilla oli kaksi tasavahvaa yritystä.

– Uskon, että päiväkoti löytää vielä hyvinkin asiakaskuntansa, sanoo tilaajapäällikkö Seija Mäkinen kaupungin lasten ja nuorten palveluyksiköstä.

Tenava-Tähden Hanna Vasama kertoo, että uusia lapsia on tulossa.

– Hakemuksia on tullut ensi kevääksi ja jo nyt myös ensi syksyksi. Pitää luottaa myös siihen, että sana kiirii, jos ei muuten, niin puskaradion kautta.

Päiväkoti on suunniteltu kolmelle ryhmälle: pienten ryhmässä voi olla 12 ja isompien ryhmässä 21 lasta. Lisäksi on varauduttu kolmantena sisarusryhmän perustamiseen. Yhteensä Tenava-Tähteen mahtuu hoitoon 63 lasta.

Hoitohinnat yksityisessä päiväkodissa ovat kunnallista kalliimpia. Vanhemmille jää maksettavaa kuukaudessa 300 euroa, jos lapsi on hoidossa viitenä päivänä viikossa.

Ruunmyllyn paikat täynnä

Tilaajapäällikkö Seija Mäkisen mukaan kaupungin päivähoitotilanne on suhteellisen hyvä. Jonot ovat kuitenkin jälleen kasvamassa, kun vuodenvaihteessa päättyvät muun muassa monet hoitovapaat.

Ruununmyllyn päiväkodin alaiset ryhmikset ovat yhtä Kaivohaan paikkaa lukuun ottamatta täynnä. Johtaja Eija Riikonen Ruununmyllyn päiväkodista kertoo, että väljyyttä ei ole näköpiirissä.

Runskilla on tätä nykyä hoidossa tasan 100 lasta, eikä ensimmäistäkään paikkaa ole tyhjänä.

Eija Riikonen tähdentää, että vanhemmille tiedotetaan asiasta välittömästi, kun on jotakin tiedotettavaa.

– Toistaiseksi kaikki kaavailut ovat vain alustavia, hän muistuttaa. (HäSa)