Kanta-Häme

Siirissä kaivataan naapureita

Omakotitonttien kysyntä on hyytynyt lähes täysin Hämeenlinnassa. Kaupungin uusimman omakotialueen Äikäälän tonteista meni määräaikaan mennessä kaupaksi vain 9 omakotitonttia ja 3 rivitalotonttia yhteensä 94 jaossa olleesta rakennuspaikasta.

Uusimmat tontit ovat menneet verkkaisesti kaupaksi myös Siirissä.

– Täällä toivotaan kovasti naapureita, Lounatuulenkaarre 1:ssä omakotitaloa rakentava Jari Heikkilä sanoo.

Heikkilä harmittelee, että monet ovat Siirin II-alueella joutuneet luopumaan rakennusaikeistaan. Varauksia on tippunut pois ja Heikkilöiden naapuritonttikin on vaihtanut jo kaksi kertaa omistajaa.

– Kaupungilta toivoisi joustavuutta tässä tilanteessa, Heikkilä sanoo.

Tontit viikoittaisessa haussa

Palveluasiantuntija Sirpa Rahikainen kaupungin maaomaisuuden hallinnasta ei muista tonttien kysynnän olleen ainakaan kymmeneen vuoteen niin heikkoa kuin nyt, vaikka sanookin, ettei ollut töissä vielä 1990-luvun laman aikana.

– Aika eli taloudellinen tilanne on nyt heikko, hän arvelee kysynnän romahtamisen syyksi.

Äikäälästä jäi vapaaksi 82 omakotitonttia. Kaikki rivitalotontit menivät paikallisille rakennusyrityksille. Omakotitalotonttien varaajat olivat kaikki hämeenlinnalaisia, pääosin lapsiperheitä.

Sirpa Rahikainen kertoo, että vapaana olevat tontit ovat nyt jatkuvassa viikoittaisessa haussa. Lomakauden takia hakuaikaa on jatkettu elokuun puoliväliin saakka.

– Nyt ei ainakaan kärsitä tonttipulasta, eikä kaupunki ole tulppana. Äikäälän aluekin on tosi kiva, eikä tonteissa muutenkaan ole mitään vikaa.

Siirin II-alue on valmis kunnallistekniikan puolesta, mutta vain pienelle osalle tonteista rakennetaan. Myös siellä on hyvin tilaa rakentajille.

– Siirissä on vaikka kuinka paljon tontteja, yli 70 kappaletta, Sirpa Rahikainen kertoo.

Siiri II:n tontit ovat samaan tapaan viikoittaisessa jatkuvassa haussa kuin Äikäälänkin.

Äikäälän ja Siirin lisäksi tonttitarjontaa on Hämeenlinnassa myös Hauholla, Kalvolassa, Lammilla, Tuuloksessa ja Rengossa.

”Äikäälä on hiukan sivussa”

– Jatkuva puutteen aika on päättynyt tonttituotannossa, sanoo yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.).

Vesalan mukaan nyt ei kukaan ainakaan pääse sanomaan, ettei Hämeenlinnassa ole tontteja.

– Vielä jokin aika sitten Hämeenlinnassa puhuttiin, että ihmiset muuttavat Janakkalaan, kun Hämeenlinnassa ei ole tontteja.

Vesala huomauttaa, että vaikka rakentaminen on yleisestikin hiljentynyt, Äikäälän heikon tonttikysynnän taustalla saattaa olla muitakin tekijöitä.

– Kyllä Äikäälä lasketaan hiukan liian sivussa olevaksi. Voi olla, että liikkumiseen liittyvät asiat, palvelut ja vielä neuvotteluvaiheessa oleva kouluyhteistyö Janakkalan kanssa jarruttavat kysyntää, Vesala arvioi.

Vesala toivoo, että Hätilässä ja Sairiossa viriäisi kiinnostusta vanhojen isojen tonttien lohkomiseen.

– Luulen, että siellä voisi innokkuutta rakentamiseen, koska alueet ovat todella lähellä keskustaa.

Pasi Vesala sanoo, ettei tonttipulaan ole paluuta Hämeenlinnassa.

– Kaavoituksessa pitää olla etunojassa ja tonttituotantoa pitää jatkaa. Ei saa tulla tilannetta, jossa joudutaan myymään ei oota. (HäSa)