fbpx
Kanta-Häme

Siirrettävät taulut ohjaavat hidastamaan

Siirrettävät nopeusnäyttötaulut opettavat autoilijoita keventämään kaasujalkaa. Uudenmaan ely-keskuksen liikenneturvallisuusvastaava Marko Kelkka sanoo, että vaikutus jatkuu senkin jälkeen, kun näytöt viedään pois.

– Varsinkin työmatkojen tai muiden sellaisten reittien varrella, joita ihmiset ajavat usein, tällaisesta on saatu hyviä tuloksia.

Uudenmaan ely-keskus on uusien alueurakoidensa yhteydessä sopinut siirrettävien taulujen käytöstä, ja Sito oy huolehtii niiden asennuksesta. Hämeenlinnan urakka-alueella on käytössä kolme taulua, ja ne ovat parhaillaan Hattulassa.

Tauluista kaksi on Aulangontiellä Rahkoilassa ja yksi Lepaalla. Ensi viikon jälkeen ne siirretään muualle. Sito oy:n liikenteen ja logistiikan asiantuntija Anna Korpinen kertoo, että molemmat Hattulan kohteet ovat tyypillisiä siirrettävien nopeusnäyttöjen asennuskohteita.

– Aulangontie on Rahkoilan kohdalla vilkasliikenteinen, ja siinä liikkuu paljon jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Lepaalla ei kylän kohdalla ole kevyen liikenteen väylää, joten hidastaminen on tärkeää, Korpinen sanoo.

Ely-keskuksen näytöt ovat akkukäyttöisiä, ja ne täytyy ladata kahden viikon välein. Siksi ne myös yleensä ovat yhdessä paikassa kaksi viikkoa. Ely-keskuksen tauluja on vain sen ylläpitämillä teillä eli ei esimerkiksi kuntien katuverkoissa.

Kelkan mukaan moni kunta on hankkinut nopeusnäyttötauluja myös omaan käyttöön.

– Ne maksavat muutaman tonnin, eli kovin isosta investoinnista ei ole kyse, jos kunta haluaa pystyttää tällaisia sopiviksi katsottuihin paikkoihin, Kelkka kertoo.

Hattulalla ei ole ainakaan toistaiseksi omia nopeusnäyttötauluja. HÄSA

Menot