Kanta-Häme

Siirtolaan sopisi uusi omakotialue

Riihimäellä on nousemassa uusi kiista maanhankinnasta. Nyt maata olisi tarjolla Siirtolasta Lahden-tien pohjoispuolelta, Janakkalan rajan ja Riihiviidanojan välistä.

Maakauppaan liittyvät ehdot hiersivät heti teknisessä lautakunnassa tiistaina.

– Kaupunginvaltuuston hyväksymä maapoliittinen ohjelma ei sulje maankäyttösopimuksien käyttämistä täysin pois. Minusta jokainen tilaisuus saada uutta tonttimaata pitää tutkia tarkoin, kun kaupungilla on tonttipula, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Marja Tarkkonen (kok.).

– Vasemmiston näkemys on selvä. Kannatamme maapoliittiseen ohjelmaan sisältyvää periaatetta, että kaupunki ostaa raakamaata ja kaavoittaa vain omistamaansa maata, toteaa Terhi Mäntymaa (sd.).

Kaupunki neuvottelee 27 hehtaarin maakaupoista. Maanomistaja on tarjonnut Lehtola-tilasta maata kolmena osiona, mutta edellyttää samalla 4,5 hehtaarin lohkoon kaavoitussopimusta ja 14,8 hehtaarin alueelle tien siirtoa ja kunnallistekniikkaa. Vain kahdeksan hehtaaria tarjotaan suoraan raakamaakauppana.

Neuvotteluille jatkoa

Tekninen lautakunta ajautui heti tiukkaan äänestykseen. Vasemmistojäsenet vastustivat maankäyttösopimusta, sekä ehtoja joilla myyjälle kaavoitettaisiin kuusi omakotitonttia, siirrettäisiin tietä ja mahdollistettaisiin vesi- ja viemäriverkkoon liittyminen.

Kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten jäsenet esittivät neuvottelujen jatkamista kaavoitussopimuksesta ja ehdoista huolimatta. Esitys myös voitti äänin 6–5.

Niin oikeisto kuin vasemmisto hyväksyivät yksimielisesti neuvottelujen jatkamisen kahdeksan hehtaarin raakamaa-alueen kaupasta, johon ei liittynyt mitään ehtoja.

Lehtola ei korvaa Kalmua

Neuvoteltavana oleva alue sijaitsee Riihimäen asemakaavoitetusta alueesta pohjoiseen. Kaupungingeodeetti Ari Vettenterän esitys lähti ajatuksesta, että alueen hankkiminen tulevan kaavoituksen tarpeisiin on perusteltua, mutta kaavoitusta ei suunnitella lähivuosina.

– Kaupungin tonttipulaa alue ei ratkaise. Siirtolaan voisi sijoittaa 30–40 tonttia eli vuoden tonttitarpeen. Se ei korvaa Kalmua, jonne suunnitellaan lähes 4 000 asukkaan kaupunginosaa, Vettenterä toteaa.

Uusi asuinalue ei rajoitu kaupungin asemakaavaan eikä kunnallistekniikkaan, joten siitä muodostuisi Vettenterän mukaan erillinen satelliittialue.

Siirtolasta tarjotusta maasta osa saattaa olla vaikeasti rakennettavaa.

Riihiviidan ojaan ja Sammalistonsuohon idässä rajautuvalla alueella maa on pehmeää ja vaatii maaperätutkimuksia. Kaupunki on aiemmin vastaavista alueista tarjonnut normaalia pienempää neliöhintaa. Raakamaan perushinta on 1,8 euroa.

Ehdot arveluttavat

Maanomistaja tarjoaa 4,5 hehtaarin aluetta 10 omakotitalon asuinalueeksi siten, että kaupunki kaavoittaisi alueen ja rakentaisi kunnallistekniikan. Omistaja poistaisi puuston ja rakentaisi viheralueet. Kaupungille jäisi omakotitonteista neljä ja maanomistajalle kuusi.

Esittelijän näkemys on, että kaavoitussopimuksissa kaupunki on käyttänyt oikeuttaan periä kehittämiskorvausta kaavoituksen tuottamaan arvonnousuun nähden ja siten leikannut itselleen arvonnoususta 50 prosentin osuuden. Sopimuspohjaisessa kaavoituksessa maanomistaja maksaa yleensä kokonaan kaavoituskustannukset.

Geodeetti ei pidä sitoutumista maanomistajan esittämiin ehtoihin eli tien siirtoa ja vesijohto- ja viemäriverkkoon liittymistä kaupungin edun mukaisina.

Maanomistajan esittämien tarjousten pohjalta käytävien neuvottelujen jatkaminen etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn ja viime kädessä kaupunginvaltuuston ratkaistavaksi. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic