Kanta-Häme

Siirtolapuutarha hyväksyy tapahtumapuiston aiheuttaman melun

Kantolanniemen tapahtumapuistolle haetaan nyt ympäristölupaa. Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi) lausuntonsa ovat antaneet kaupunginhallitus, terveyssuojeluviranomainen, ympäristönsuojeluviranomainen ja Hämeen ely-keskus.

Avi pyysi jälkeenpäin lausuntoa myös Kantolanniemen siirtolapuutarhayhdistykseltä, jonka mielipide oli jäänyt pois kaupunginhallituksen suunnitelmasta.

Säilyykö järvivesi käyttökelpoisena?

Siirtolapuutarhalla suhtaudutaan tapahtumapuistoon varovaisen positiivisesti.

Erkki Mankinen Kantolanniemen siirtolapuutarhayhdistyksestä on valmistellut lausunnon aville. Se on nyt valmis. Isoin huoli on pilaantuneen maan vaikutukset järviveteen.

Mankinen korostaa, että kaupungin teettämä selvitys Kantolan ympäristön tilasta on asiantunteva ja tarpeellinen.

Myrkkyjen vaikutus pohja- ja järviveteen vain huolestuttaa.

– Alueella tehtävät työt aiheuttavat maan tärinää. Tämä saattaa vapauttaa järvenpohjaan sitoutuneet myrkyt järviveteen.

Siirtolapuutarhalaiset kastelevat kasvimaansa ja puutarhansa järvivedellä. Lisäksi sitä käytetään saunoessa. Mankinen toivoo, että järveen mahdollisesti sitoutuneiden myrkkyjen vaikutus tutkittaisiin. Kantolan alueella on muun muassa kyllästetty puuta, ja siinä käytettävät kemikaalit ovat aiheuttaneet maapohjan pilaantumista.

Kantolanniemessä on tarkoitus puhdistaa pilaantunut maaperä ennen kuin tapahtumapuistoa päästään rakentamaan. Avin mukaan kaupunki haluaisi aloittaa maaperän puhdistamisen heti heinäkuun alussa.

Lisäksi Mankinen toivoo, että Lautatarhankatu ei muutu tapahtumapuiston takia pysäköintialueeksi, jotta siirtolapuutarhalaiset pääsevät edelleen kulkemaan mökeillensä normaalisti.

Kantolan muuttuminen hyväksytään

Tapahtumapuistosta kulkeutuu konserttien ja juhlinnan ääniä tulevaisuudessa siirtolapuutarhan puolelle. Sekin siirtolapuutarhassa hyväksytään. Mankinen ja pihatöitä mökillään tehnyt Anneli Heiskanen ovat sitä mieltä, ettei melu haittaa, ellei se ole jokapäiväistä.

– Jos melu joskus häiritsee, täältä pääsee kotiin, Heiskanen sanoo.

Hän jatkaa, että ilmainen musiikki voi olla joskus ihan kivakin asia.

– Kyllähän sitä ihan mielellään kuuntelee, Heiskanen sanoo ja nauraa.

Mankisen mukaan olisi kuitenkin toivottavaa, että alue rakennettaisiin siten, että meluhaitta jäisi mahdollisimman pieneksi.

– Esimerkiksi metsää voisi jättää tapahtumapuiston ja siirtolapuutarhan väliin eristämään.

Hän uskoo, että siirtolapuutarhaa enemmän melusta kärsitään esimerkiksi Visamäessä. Järvi kantaa kesätapahtumien ääniä Kantolaankin Linnanpuistosta asti.

Mankinen, Heiskanen sekä pihatöitä tekemässä ollut Pirkko Peltonen ovat sitä mieltä, että tapahtumapuisto mahtuu ehdottomasti samalle niemelle siirtolapuutarhan kanssa.

– Maailma muuttuu ja Hämeenlinna muuttuu. Odottavin mielin täällä ollaan, Peltonen sanoo.(HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic