Kanta-Häme

Siivouskehotus entiselle Essolle

Janakkalan ympäristölautakunta on katselmuskierroksellaan kiinnittänyt huomiota muun muassa Turengin entisen Esson rakennukseen ja ympäristöön.

Katselmuksen muistiossa todetaan, että kiinteistön ulkokuori on rapistunut, ja lisäksi kiinteistöllä on romua ja jätettä.

Huonontaa taajamakuvaa

Rakennus sijaitsee Turengintiellä eli moottoritieltä keskustaan johtavan pääväylän varrella. Siten se huonontaa Turengin taajamakuvaa.

Ympäristölautakunta antaa kiinteistön omistajalle selvityspyynnön ja siivouskehotuksen. Lisäksi se kehottaa omistajaa myös kunnostamaan rakennuksen ulkoasun.

Muistiossa mainitaan myös Kauppakujan kartonginkeräyspiste, joka on ollut jo pitkään epäsiisti. Kunta on neuvotellut Paperinkeräys oy:n kanssa kartonginkeräyspisteen siirtämisestä K-Supermarketin pihaan, missä on ennestään kartongin- ja paperinkeräyslaatikot.

Sen sijaan Molokit ja UFF:n keräyspiste saanevat jäädä paikoilleen Kauppakujalle.

Meskun ympäristö epäsiisti

Myös Mesikämmenen talon ympäristö on ollut muistion mukaan jo pitkään ainakin jossakin määrin epäsiisti. Kunnan edustajat tarkastavat sen, ja omistaja saa tarvittaessa siistimiskehotuksen.

Niin ikään entisen sokeritehtaan toimistorakennuksen omistaja saa siivouskehotuksen, koska rakennuksen pihalla on tavaraa. Omistajaa kehotetaan pitämään rakennus kunnossa.

Tevon tehtaan pihassa valuhiekkakasa, mikä selvitetään ympäristöluvan valvonta-asiana. Tehdasalueella on tarpeetonta metalliromua. Kunta selvittää romun omistajan ja käyttötarkoituksen.

Romun käsittely vaatii luvan

Kierros ulottui myös Tervakoskelle, mutta siellä huomautettavaa löytyi vähemmän. Yksi kohde oli Huistintien kiinteistö, jonka pihapiirissä harjoitetaan ammattimaista romun käsittelyä.

Toiminnan harjoittajalle annetaan siivouskehotus. Romun käsittelyyn tarvitaan lisäksi ympäristölupa.

Muut katselmuksessa kiinni jääneet kohteet ovat lähinnä omakotitaloja. Omistajille annetaan selvityspyyntöjä ja korjauskehotuksia.

Ympäristölautakunta käsitteli muistiota tiistaina. Mahdollisista jatkotoimista, kuten pakkokeinoista, päätetään myöhemmin. (HäSa)