Kanta-Häme

Sijoittamisen opettaminen elämäntehtävä

– Tavallisen sijoittajan ongelma on, että hänellä ei ole riskituntumaa. Peesaamalla ei menesty, sanoo hämeenlinnalainen Tapio Haavisto, 74.

Haavisto opettaa sijoittamista ja myy sijoitusneuvoja. Hän vetää tälläkin hetkellä Hämeen kesäyliopistossa sijoittajakurssia. Hänen mottonaan on: Sijoita varovaisesti, ymmärrä riskit.

Tapio Haavisto julkaisi viime vuoden lopulla e-kirjan sijoittamisesta. Löytöretki rahastomaailmaan -kirjan saa ostaa vain sähköisenä kirjana. Sen voi myös lainata joistakin kirjastoista.

– E-kirja toimii oppaana paljon perinteistä kirjaa paremmin, koska sitä voidaan kaiken aikaa päivittää. Kirja ohjaa tiedon lähteille: Miten hyödyntää ilmaista tietoa.

Haavisto nimittää kirjan kirjoittamista mielijohteekseen. Hän ei tiennyt, kuinka ”älytön työ” kirjan kirjoittamisessa oli.

– Ihmisille on hieman outo asia, että kirja on e-kirjana ja että se on itseopiskeluun.

Haavisto ei todennäköisesti jatka julkaisutoimintaansa kirjoittamalla opaskirjan osakesijoittamisesta. Syynä tähän on, että osakesijoittaminen on paljon rahastosijoittamista vaikeampaa. Kirjan kirjoittaminen siitä olisi niin ikään paljon työläämpää.

Toinen syy on, että Haavisto ei aio avata menetelmäänsä, jolla hän analysoi matemaattisesti osakkeita.

– Kirja menisi niin lähelle liikesalaisuuksia, että todennäköisesti en tee kirjaa.

Rahastosijoittaminen on periaatteiltaan paljon osakesijoittamista yksinkertaisempaa. Haaviston mukaan tähän on syynä, että rahastosijoittamisessa ei samalla tavalla oteta perspektiiviä tulevaisuuteen.

– Osakesijoittamisessa tulee olla markkinanäkemys. Ei ole paljon sijoittajia, joilla on reaaliaikainen markkinanäkemys.

Haavisto laskee tulevaisuuden näkymistä matemaattiset ennusteet osakkeiden kehitykselle.

– Tavallinen sijoittaja katsoo yleensä menneisyyteen. Historian tietämys on hyvä asia, mutta tulevaisuuden tietämys on vielä parempi. Ammattisijoittajan on oltava myös numeronmurskaaja.

Tapio Haavisto on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän teki varsinainen työuransa metsäteollisuudessa. Sijoittaminen alkoi, kun työt päättyivät.

– Kun minut irtisanottiin 1990-luvulla, ostin Nokian osakkeita.

Nokian osakkeiden arvo nousi räjähdysmäisesti tuolloin. Konkurssikypsä monitoimialayritys kehittyi matkapuhelinteollisuuden markkinajohtajaksi.

– Mietin, mitä tehdä. Ryhdyin opiskelemaan sijoittamista.

Haavisto opiskeli sijoituspalvelututkinnon (APV1), jota oli tuolloin tarkoitettu lähinnä pankkien esimiehille. Muutaman vuoden kuluttua hän suoritti sijoitusneuvojan erikoistutkinnon (APV2). Haavisto kertoo, että esimerkiksi sijoittajaenglannin opiskelu oli työlästä. Tavallisella englannilla ei pärjännyt.

– Pidin ensimmäisen sijoituskurssin Äänekoskella vuonna 2001. Sen jälkeen olen pitänyt paljon kursseja kansalaisopistoissa.

Haaviston kursseilla, lähinnä kansalaisopistoissa ja kesäyliopistoissa, on ollut kaikkiaan 700 oppilasta. Haavisto on eläkkeellä eikä hän harjoita opettamista ja sijoitusneuvontaa elannoksi.

– Opettaminen on tullut elämäntehtäväksi. Koen tämän kansanvalistukseksi.

Tapio Haavisto ei suostu kertomaan mitään omasta osakesalkustaan. Hän sanoo, ettei markkinoi itseään omilla tuotoillaan.

– Omat osakesijoitukseni ovat yksityisasia. HäSa

Menot