fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Sikiääkö Hämeenlinnassa citykani-ongelma? Käikälässä on otettu kiinni jopa kymmeniä tarhasta karanneita kaneja

Pakoon päässeitä ja vapaana lisääntyneitä kaneja pomppii pitkin pihamaita. "Täällä on pian samanlainen citykaniongelma kuin pääkaupunkiseudulla."
Karanneet kanit voivat aiheuttaa kaikenlaista harmia istutuksille ja tunneleita kaivamalla myös rakennuksille. Arkistokuvan Neiti Nöpönen on kesy lemmikki. Kuva: Lassi Puhtimäki
Karanneet kanit voivat aiheuttaa kaikenlaista harmia istutuksille ja tunneleita kaivamalla myös rakennuksille. Arkistokuvan Neiti Nöpönen on kesy lemmikki. Kuva: Lassi Puhtimäki

Asuinalueella sijaitsevasta tarhasta karanneet kanit aiheuttavat erilaisia ongelmia Käikälässä.

Kaneja on vuosien varrella loukutettu ja otettu muuten kiinni jopa kymmeniä lyhyen aikajakson aikana, mutta tänä keväänä karkulaiskanit ovat ilmeisesti lisääntyneet merkittävästi.

– Vastaavaa ongelmaa on ollut jo useamman vuoden ajan. Viime syksynä niitä otettiin kiinni kerralla noin 20 ja muutama vuosi sitten noin 50, eräs lähiseudun asukas kertoo.

Hämeen Sanomien haastattelemien naapuruston asukkaiden mukaan kaneja liikkuu jatkuvasti laajemmalla alueella ja osa niistä on ilmeisesti tarhan ulkopuolella syntyneitä tai vapaudessa villiintyneitä.

– Täällä on pian samanlainen citykaniongelma kuin pääkaupunkiseudulla, toinen omakotitaloasuja huolehtii.

“Kaikkien yhteinen harmi”

Kaneja on tänä kesänä havaittu molemmin puolin Harvialantietä. Asukkaat eivät halua puhua nimellään, koska toivovat, että ongelmasta voidaan päästä eroon yhteistyössä.

– Aihe puhuttaa Käikälässä, mutta ei se ole vielä aiheuttanut varsinaisia riitoja. Enemmänkin tämä on kaikkien yhteinen harmi. Kanien tarhaaja ja lähiasukkaat ovat pyrkineet ottamaan karanneita kaneja kiinni.

 


“Kanit kuuluvat Suomen luontoon yhtä vähän kuin tarhaketut tai minkit.”


 

Kanit ovat tuhonneet kukkaistutuksia ja ne ovat kaivaneet tunneleita puutarhoihin ja erilaisten rakenteiden alle.

– Pihassa liikkuu välillä useitakin kaneja kerrallaan. Osa on selvästi villejä, tarhan ulkopuolella kasvanutta populaatiota, toinen asukas kertoo.

Asukas huomauttaa, että kani on vieraslaji.

– Kanit kuuluvat Suomen luontoon yhtä vähän kuin tarhaketut tai minkit. Villiintyessään niitä ei ole enää lainkaan helppo ottaa kiinni.

Vapaasti lisääntyessä iso riesa

Kaniininkasvattajat ry:n puheenjohtaja Mia Nyberg kertoo, että vastaavaa yksittäisestä tarhasta tapahtunutta laajaa karkailua ja vapaana lisääntymistä ei ole koskaan tullut hänen tietoonsa.

– Yksittäisiä lemmikkikaneja pääsee toisinaan pakoon. Siitä ongelmaksi muodostuneet citykanit ovat saaneet alkunsa, Nyberg muistuttaa.

Nybergin mukaan kaikki karanneet ja vapaasti lisääntyneet kanit pitäisi saada nopeasti kiinni.

– Ne ovat iso riesa, jos pääsevät vapaasti lisääntymään. Kanit kaivavat jopa kymmeniä metriä pitkiä tunneleita ja ne tekevät niitä myös asuinrakennusten kivijalkojen alle.

Omistaja ei kommentoi, kaupungille ei ole ilmoitettu ongelmasta

Kaneja tarhaava henkilö ei perjantaina halunnut kommentoida asiaa mitenkään.

Hämeenlinnan kaupunki ei ole ainakaan toistaiseksi puuttunut kaniongelmaan.

– Asia voi kuulua ympäristön- tai eläinsuojelulle, ehkä kaupungineläinlääkärille. Ainakaan minun tietoni mukaan mitään virallista ilmoitusta asiasta ei ole tehty. Tietysti asian ratkaiseminen on ensisijaisesti kanien omistajan vastuulla, terveystarkastaja Pirjo Suominen kertoo. HäSa

Villikani on ongelmaeläin

Villikaneista on haittaa ainakin pääkaupunkiseudun kunnissa, Turussa, Vaasassa, Tuusulassa ja Mäntyharjulla.

Ensimmäiset havainnot talven kestäneistä kaneista tehtiin 1980-luvulla Helsingissä.

2000-luvun vaihteessa ne lähtivät levittäytymään eri puolille kaupunkia, ja kanta kasvoi räjähdysmäisesti.

Laji levittäytyy mahdollisesti edelleen Etelä- ja Lounais-Suomeen, ja leviäminen painottuu rakennetuille alueille.

Haitat

Villikanit vahingoittavat erityisesti puistojen kasvillisuutta.

Villikaneilla on myös loisia, mikä voi lisätä ihmisten riskiä sairastua esimerkiksi borrelioosiin ja jänisruttoon.

Kanit pesivät mielellään rakennusten alle. Pesimisen voi estää käyttämällä aukkojen peittämiseen pienisilmäistä, vahvaa metalliverkkoa.

Lähde: vieraslajit.fi

Asiasanat

Menot