Kanta-Häme

Silmälasit vaihtuvat maalaismaisemaan

”Me muutetaan maalle!” julistavat yrittäjä Marja-Leena Valkonen ja optikko Harri Tarpeenniemi optikkoliike Mama’s & Papa’sin edessä olevassa kyltissä.

Liikkeessä on meneillään loppuunmyynti, jossa on tarkoitus päästä eroon käytännössä kaikesta, mikä irti lähtee. Kehysten lisäksi ostajia etsitään myös liiketilan kalusteille.

Jos totta puhutaan, ovat Valkonen ja Tarpeenniemi muuttaneet maalle jo puolisen vuotta sitten. Tuolloin he saivat myydyksi Hattulan Katinalassa sijainneen 700-neliöisen Villa Kauksaarensa.

– Tässä vaiheessa elämää koimme ajankohtaiseksi siirtyä sellaisiin puitteisiin, jotka sopivat paremmin vain meille kahdelle, Tarpeenniemi kertoo.

Muuton myötä Tarpeenniemi lopettaa työt kokonaan. Pitkän linjan yrittäjänä hän kokee nyt olevan aika jollekin muulle.

– Olen ollut yrittäjänä yli 30 vuotta, ja se riittää minulle. Tämä on ihan arvovalinta.

Tarpeenniemi on entinen optikkoliikkeiden suuromistaja, joka on aikoinaan perustanut Suomeen myös Cazze-ketjun. Hän kuitenkin myi viimeisetkin myymälänsä vuonna 2007.

Valkonen jatkaa töissä vielä Mamas & Papasin liiketoiminnan ostavalla Goodmanin Synsamilla

– En osaa vielä täysin heittäytyä vapaalle, mutta teen töitä vain parina päivänä viikossa.

Myös liikkeen silmälääkäri Antero Lähteenmäki siirtyy Synsamille.

Tarpeenniemi ja Valkonen kertovat ratkaisun kypsyneen hiljalleen. Ensiksi he päättivät luopua Villa Kauksaaresta. Vasta sen jälkeen mieleen nousi myös töiden vähentäminen.

Suurin muutos on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana, ja lopullisesti Mamas & Papas lopettaa toimintansa toukokuun lopulla.

– Aika samoilla ajatuksilla me olimme molemmat tässä alusta asti. Me emme tästä enää nuorru. Haluamme nauttia elämästä muutenkin kuin yrittäjinä, Valkonen kertoo.

Uusi talo nousi Kutilaan Iittalaan Tarpeenniemen kotitilalle, jonka pihapiirissä on muun muassa yli satavuotias hirsirakennus, jossa hänen isänsä on syntynyt. Tilaan kuuluu pari hehtaaria maata, ja se sijaitsee järven rannalla. Luonto on siis lähellä.

Tarpeenniemi kertookin aamulla nähneensä, kun keittiön ikkunan alta oli mennyt kahdeksan peuraa.

– Siellä on kauriit, peurat, supikoirat ja minkit omasta takaa, eivätkä sudetkaan ole kaukana.

Sekä Tarpeenniemi että Valkonen tykkäävät liikkua luonnossa. Tarpeenniemi metsästää ja kalastaa, ja Valkonen hoitaa kuntoaan.

He jakavat myös mieltymyksen matkusteluun, jolle optikkoliikkeestä luopuminen jättää nyt enemmän aikaa.

– Lähdemme itse asiassa huomenna Lyoniin Hämeenlinnan Gourmet Clubin kanssa, Valkonen kertoo haastatteluhetkellä.

Tarpeenniemi on aikoinaan perustanut Gourmet Clubin ja tunnustautuukin kulinaristiksi.

– Luultavasti matkamme tulevatkin muodostumaan suurimmaksi osaksi juuri hyvien makujen ympärille, Valkonen nauraa.

Lyonin-matkalla he aikovat käydä syömässä maailmankuulun huippukokin Paul Bocusen ravintolassa, jolla on kolme Michelin-tähteä.

Vaikka Tarpeenniemi ei ole enää yrittäjä, hän pitää sitä edelleen hyvänä ja kannustettavana asiana. Hän kuitenkin harmittelee Hämeenlinnan tilannetta.

– Täällä pitää kaupan ja erikoiskaupan alalla tehdä aivan liian pitkää päivää palkkansa eteen. Toivotan onnea ja sitkeyttä heille, jotka sieltä leipänsä repivät.

Koska Tarpeenniemen optikkoliikkeet ovat sijainneet ympäri Hämettä ja Helsinkiä, on hänen työuransa pitänyt hänet tiukasti kaupungissa.

– Tuntuu hyvältä päästä maalle viettämään vapaampaa elämää nyt, kun on vielä kuntoa ja elämänhalua nauttia asioista. Häsa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic