Kanta-Häme

Silmänkääntötemppuja ja muuta keskiaikaista markkinahumua Laurinmäen torpparimuseolla

Taaran markkinoilla on tarjolla muun muassa työpajoja, jousiammuntaa ja silmänkääntötemppuja.
Keskiaikaiseksi kansaksi Taaran markkinoille on tulossa Janakkalan teatteriseurueen eli Jatsin edustus sekä runsaasti talkoolaisia.

Taaran markkinat kutsuu koko perheen tutustumaan keskiaikaan ja hämäläiseen kulttuuriperintöön Janakkalan Laurinmäen torpparimuseon ympäristöön lauantaina syyskuun ensimmäisenä päivänä kello 10–14.

Paikka on keskiaikaisille markkinoille mitä osuvin, sillä Pyhän Laurin keskiaikaisen kirkon ja Hakoisten linnavuoren välistä löytyy harvinaislaatuinen kerrostuma historiaa aina rautakaudelta keskiajalle ja torpparien tarinoista sotiemme tuoksinaan.

 

Idea Taaran markkinoista syntyi kevättalvella, kun Keskiaikamarkkinoille-hankkeen Suvi Pesonen ja Ajan patina –hankkeen Johanna Henttinen ehdottivat Janakkalan kunnan kulttuurituottaja Anna-Milla Vainiolle Keskiaikaa kouluille -teemapäivän järjestämistä torpparimuseolla.

Vainio oli haaveillut historiaan liittyvän tapahtuman järjestämisestä, ja Tarinmaan ja Viralan koulujen teemapäivän ympärille päätettiinkin tehdä kerralla kaikille historian havinasta innostuneille avoin keskiaikatapahtuma.

 

Yhteistyöhön lähti mukaan myös Tarinmaan seudun kyläyhdistys.

Keskiaikaiseksi kansaksi saapuvat Janakkalan teatteriseurueen eli Jatsin edustus sekä runsaasti talkoolaisia. Ohjelmaa on tarjolla aina työpajoista ja -näytöksistä poniratsastukseen sekä jousiammunnasta ja miekkailusta sadonkorjuutoriin.

Keskiaikaisten hahmojen joukossa mukana on myös muun muassa silmänkääntäjä Martti Simonmartti. Kulttuuriosuuskunta Uululta tulee muinaismusiikin pisteet, joissa pääsee muun muassa kokeilemaan entisajan soittimia ja lauluja sekä kuulemaan ja tekemään omia loitsuja ja karjan kutsuja.

 

Tapahtuma avataan 1.9. kello 10 torpparimuseon pihalla. Tämän jälkeen tori ja toimintapisteet ovat vapaasti kuljettavissa.

Koulupäivän osuus kestää kello 12:een asti, jonka jälkeen muinaismusiikin pisteet ovat avoinna kello 13:een saakka myös muille markkinavieraille. Poniratsastusta pääsee kokeilemaan kello 11–13.

Tapahtuma on maksuton, mutta ostettavissa on torituotteita. Tarinmaan seudun kyläyhdistys myy makkaraa, lettuja ja keittoa, ja Kulttuurikahvila PSL palvelee Keltaisella talolla.

Pysäköinti on pääasiassa Pyhän Laurin kirkon parkkipaikoilla ja Tarinmaan koululla. Museolle johtavan tien varteen jätetään muutama paikka liikuntaesteisille.

 

Taaran markkinat 1.9. klo 10–14. Laurinmäen luonto- ja kulttuurialue (Hakoistentie 373, Janakkala).

 

 

Päivän lehti

11.7.2020