Kanta-Häme

Silmänkannon yritysalue pysyy Lopen strategiassa

Lopen ensi vuoden tuloveroprosentti nousee jo 20,50:een. Kunnanvaltuusto kiristi verotusta maanantai-iltaisessa kokouksessaan käyttämättä yhtään puheenvuoroa.

Vaikka verotus ei puhuttanut valtuustoa, jouduttiin vain 27 minuuttia kestäneessä kokouksessa äänestämään. Kunnan strategiaan sisältyvä maininta Silmänkannon yritysalueen kehittämisestä nosti perussuomalaisten Antti Salmisen vastarintaan.

– Onko nykytilanteessa järkevää laittaa 850 000 euroa metsään johtavan risteyksen rakentamiseen? Yritysalueeseen kohdistuu kova usko, toivo ja halu. Alueen merkitystä toitotetaan, mutta se taitaa olla keisari, jolla ei ole vaatteista, Salminen totesi.

Tommi Naakka (ps.), Tarmo Turunen (ps.) ja Elis Väänänen (kesk.) kannattivat Salmisen esitystä, mutta äänestyksessä mainita Silmänkannosta jäi strategiaan äänin 24–11.

Korotus paikkaa leikkauksia

Veroprosentin korotustarve johtuu valtionosuuksien leikkauksista, valtionosuusuudistuksesta ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin maksuosuuksien kasvusta. Lisäksi Lopella lasketaan kunnan jo menettäneen vuoden 2012 jälkeen vuosittain 1,7 miljoonaa euroa valtionosuuksia.

Kiinteistöveroprosentit pysyvät nykyisinä. Yleinen veroprosentti on 1,0, vakituisten asuntojen 0,40, kesämökkien 1,0, yleishyödyllisten rakennusten 0,0 ja rakentamattomien tonttien 3,0.

Nuorisotilalle jatkoaikaa

Läyliäisten nuorisotilan tulevaisuus huolestuttaa kokoomuksen Antti Mikkolaa ja 15 muuta valtuutettua. Aloitteessaan joukko esittää, että nykyisen nuorisotilan vuokraan varataan ensi vuoden talousarviossa 5 000 euroa tai kunta antaa nuorille uuden tilan käyttöön. (HäSa)