Kanta-Häme

Silmun silppuri lähtee maissinkorjuuseen vaikka Lappiin

Keskellä Rönnvikin viinitilan idyllistä pihapiiriä on mahdotonta aavistaa, mitä tontin toisella reunalla olevasta konehallista löytyy.

– Näin varustettuna ainoa laatuaan Suomessa, sanoo Kalle Rönni Jaguar-merkkisestä ajosilppurista, jonka olemus uhkuu tehokkuutta.

Rönni ja ajosilppuri ovat palanneet edellisiltana Kauhavalta ja Lapualta maissinkorjuusta.

Silmu Contracting on maa- ja metsätalouden urakointipalveluyritys, joka operoi pääsääntöisesti sadan kilometrin säteellä Pälkäneestä. Poikkeuksellisen pitkä reissu Pohjanmaalle johtuu siitä, että Suomessa vain parilla yrittäjällä on maissin korjuuseen sopiva laitteisto.

Kalle Rönni kutsuu itseään sekatyömieheksi, jonka valtakunta koostuu koneurakoinnin lisäksi viinitilasta, peltoviljelystä ja siipikarjatuotannosta. Silmu Contractingilla ei ole yhtään vakituista työntekijää. Se on hallinnollinen järjestely, jonka alla toimii useampi yritys ja aliurakoitsija. Tarpeesta riippuen työmaalle lähtee 1–10 työntekijää.

– Suomesta kaiken kattava urakointipalvelu puuttuu. Me olemme lähteneet siitä, että ei oota ei myydä, sanoo Rönni.

Kaikki palvelut yhdestä paikasta

Viitisen vuotta sitten perustettu Silmu on tavallaan vastaus maataloudessa tapahtuneeseen pitkään kehityskaareen. Ennen vanhaan tilalliset antoivat ja saivat apua naapureilta. Tilakoon kasvettua eivät modernien maatalousyrittäjien aika ja laitekapasiteetti välttämättä veny enää kaikkeen.

– Urakointia käyttävä tilallinen voi keskittyä siihen, mitä kautta tulos tulee tilalle, ei pakollisten töiden tekemiseen. Se vapauttaa resursseja. Lisäksi vaa’assa painaa palvelujen tilaamisen helppous.

Rönni uskoo, että muualla maailmassa pidemmällä oleva ”kaikki samasta puhelinnumerosta” -ajattelu tulee lisääntymään Suomessakin. Kilpailussa pärjää se, jonka kautta ostaja tuntee saavansa tehokkuutta, sopivan hinnan tai muuta lisäarvoa.

Silmun asiakaskunta koostuu valtaosin tutuista tiloista, jotka tietävät mitä haluavat. Tyypillisellä urakkakeikalla korjataan nurmea tai rehukasveja, puidaan viljaa ja muokataan maata.

– Säilörehua korjaamme vuosittain noin 1500 hehtaaria ja säilörehumaissia 250–300 hehtaaria. Ne ovat pääartikkelit.

Maksuajoilla joustoa kausivaihteluihin

Maatilojen rahavirtoja ohjailevat mm. säät, taloudelliset suhdanteet ja EU. EU:n päätuet tipahtavat tilille kahdesti vuodessa. Suurien investointien rahoitusvaihtoehtoja ovat tilallisille perinteisesti tarjonneet keskusliikkeet, varaosaliikkeet ja konemyyjät. Nyt tämä työkalu löytyy myös Silmun pakista.

– Se on melko harvinaista koneurakointipuolella. On hyvä, kun sekä työn teettäjä että sen tekijä tietävät onko maksuaika 14, 45 vai 90 päivää. Rahoituspalveluja tarvitsee kuitenkin lähes poikkeuksetta jokainen maatalousyritys jossain vaiheessa.

Kalle Rönnille itselleen tärkeää on myös oman tilan kasvu ja kehittäminen. Niin koneurakointi kuin viinitilakin ovat sen päälle rakennettua toimintaa. Millaisena hän näkee Suomen maatalouden tulevaisuuden?

– On realiteetti, että tilojen määrä vähenee. Joillakin tiloilla jäähdytellään, osa pyrkii voimakkaaseen kasvuun. Siihen väliin jää kuitenkin melkoinen määrä tiloja, joiden kehityksen suunta ja nopeus määritellään aivan muualla kuin tiloilla, sanoo Rönni. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic