Kanta-Häme

Siltaremontin pattitilanne jatkuu

Alvettulan vanha silta pitäisi remontoida, mutta rahoitusta ei ole. Sillan omistaa Alvettulan vanhan sillan tie -niminen tienhoitokunta, ja siihen kuuluvat kaikki Siltatien varrella asuvat perheet.

Hoitokunta otti sillan vastuulleen vuonna 1978, ettei sitä purettaisi. 100-vuotiaan sillan kunnossapito on jäänyt Alvettulan kyläyhdistyksen ja tienhoitokunnan harteille.

– Sillan kansi pitäisi ehdottomasti kunnostaa. Akuuteinta olisi saada siihen uusi asfaltti, mutta sekin maksaa ainakin parikymmentä tuhatta euroa, kertoo Alvettulan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Saastamoinen.

Yhdistyksellä tai tienhoitokunnalla ei ole varaa mittaviin korjaustöihin. Saastamoinen harmittelee sitä, että suojelupäätös saatiin tehtyä, mutta ylläpitäjää ei ole nimettyä.

Tienhoitomaksua maksavat tällä hetkellä noin 15 perhettä, kyläyhdistys ja Hämeenlinnan kaupunki.

Alvettulan vanhasta sillasta tuli museosilta vuonna 1982. Tie- ja vesirakennushallitus unohti tarkastaa sillan kunnon monena vuonna. Tienhoitokunta luuli, että asianmukaiset tarkastukset oli tehty, ja että niistä oli raportoitu Museovirastolle. Näin ei kuitenkaan ollut.

– Jos näiden yli 30 vuoden aikana siltaa olisi tarkastettu, olisi pienten ongelmien korjaaminen ollut taloudellisesti mahdollista, kertoo Alvettulan kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Irja Pohjola.

Nyt sillan kannessa on halkeamia, joihin menee vettä, joka jäätyessään rapauttaa siltaa.

Silta oli pitkään yksi Tiehallinnon museosilloista, mutta se poistettiin listalta vuonna 2009. Hämeen ely-keskus päätti sen suojelusta vuonna 2014. Kaupunki puolsi suojelupäätöstä. Kyläyhdistys toivoo, että silta saataisiin takaisin Tiehallinnon piiriin.

Saastamoisen mukaan sillan kunto kartoitettiin viimeksi muutama vuosi sitten, joten ongelma on viranomaisten tiedossa.

Uudenmaan ely-keskuksen projektipäällikön Terhi Siltasen mukaan ely-keskukselta on mahdollista hakea avustusta korjaustöihin.

– On sillan omistajan vastuulla selvittää sen korjaustarve.

Alvettulan vanha silta on rakennettu vuonna 1916 ja sen on suunnitellut Väinö Wuolio. Sillalla on suuri historiallinen arvo. Vuonna 1918 rintamalinja kulki Alvettulassa.

Ongelmista huolimatta tänä vuonna juhlitaan Rikulanrannan markkinoiden sijaan vanhan sillan ikääntymistä.

Elokuun 13. päivänä Alvettulan kyläyhdistys järjestää juhlat, joissa on luvassa musiikkia kaikilta sillan vuosikymmeniltä, tanssia ja kahvitarjoilu kaikille kävijöille. HÄSA