Kanta-Häme

Simo Naapuri kasvoi siloposkisesta pojasta viisikymppiseksi mieheksi

Kun Simo Naapuri laulaa tuoreimmalla singlellään Ensitreffit alttarilla kolmikymppisistä, ei ironiaa voi olla huomaamatta:

Kuinka ihanaa on olla nuori aikuinen, ikuisesti kaikkivoipa kolmikymppinen…

Yli 30 vuotta musiikkia tehnyt hämeenlinnalainen muistelee suurella hellyydellä sitä 30-vuotiasta Simoa, jolle maailma oli avoin ja joka oli viisaimmillaan. Ikä on tuonut ääneen rosoa, mutta into musiikin tekemiseen on pysynyt ennallaan.

– Ikä on ihan oikeasti vain numero, eikä sen pitäisi antaa rajoittaa omia tekemisiään. Meidät yritetään ahtaa samaan muottiin, mutta omaa ääntään ei saisi unohtaa. Minä ainakin haluan tehdä musiikkia todennäköisesti eläkeukkonakin, sillä säveltäminen on hauskaa.

Olet tehnyt levyjä kymmenen vuoden välein. Ensimmäinen levysi ilmestyi vuonna 1989, kun sinulla oli vielä Next Door -bändi. Seuraavana oli vuorossa Muistojen elokuvateatteri vuonna 1998, Päivä Oy:n julkaisema Naapurin joulu vuonna 2004 ja Talvipäivän seisaus vuonna 2011. Viime vuonna julkaisit myös singlen Rakkauteen ikuiseen, jonka esittää Ilona Ala-Leppilampi.Miksi näin hidas tahti?

– Kun tekee ja maksaa kaiken itse, ei ole varaa tehdä enempää. Suurin osa meistä muusikoista käy päivätöissä rahoittaakseen kalliin harrastuksensa. Samasta syystä en keikkailekaan kovin usein, sillä kaljakuppilat eivät minulle sovi ja konsertteja varten pitää järjestää vapaata töistä.

– Tekisin oikeastaan kaikkein mieluiten muille musiikkia. Keikkajärjestelyt ovat kovatöisiä ja vaatisivat koneiston, jota minulla ei ole.

Olet tehnyt viime vuosina paljon letkeää brasilialaista bossa novaa. Sellainen on myös tänä syksynä julkaistu singlesi Ensitreffit alttarilla.

– Sain idean biisiin inhoamastani televisioformaatista, jossa toisilleen vieraat ihmiset menevät naimisiin tavatessaan toisensa ensimmäisen kerran. Nykyiset formaatit ovat aika absurdeja aihepiiriltään.

– Single on oikeastaan pitkästä aikaa ensimmäinen biisi, jossa otan kantaa johonkin.

Millaisen vastaanoton tuore musiikki on saanut?

– Kannustavan. Minulla on ollut koko ajan vankat taustajoukot, jotka ovat saaneet minut jatkamaan musiikin tekemistä. En ole ollut yksin.

– On ollut todella hienoa, että Ensitreffit alttarilla on saanut myös jonkin verran radiosoittoa. Pienet voitot auttavat jaksamaan.

Miten ikä on muuttanut sinua muusikkona ja musiikin tekijänä?

– On vain yksi Simo Naapuri, joka tekee tällaista musiikkia. Mulle on annettu tämä talentti ja velvollisuuteni on myös käyttää sitä.

– Haluaisin olla esimerkkinä kaikille siitä, että kuka tahansa voi esiintyä, jos haluaa. Olkaa uskollisia itsellenne.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

– Tietenkin teen musiikkia elämäni loppuun. Parhaillaan on myös tosi mielenkiintoisia virityksiä niin Jamaikan kuin Brasiliankin suuntaan.

– Vaikka digitalisaatio on monessa mielessä vaikeuttanut muusikkojen työtä, on se myös helpottanut kansainvälistymistä. Kansainvälistyminen kannattaa aina.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic