Kanta-Häme

Sinfonia Lahden Verkatehtaan konsertit uhattuna

Sinfonia Lahden ja Hämeenlinnan välinen orkesteriyhteistyö muuttaa todennäköisesti muotoaan ensi vuoden alussa. Vuodesta 2007 lähtien Sinfonia Lahti on esiintynyt Verkatehtaalla vuosittain kahdeksassa konsertissa.

– Olemme parin vuoden ajan pohtineet, miten Hämeenlinnan kaupungin sinfoniatarjontaa voitaisiin rikastuttaa, sanoo tilaajajohtaja Markku Rimpelä.

Säästökohteita etsinyt kaupunki ehdotti Sinfonia Lahdelle viime syksynä vähäisempää konserttimäärää jo tälle vuodelle. Ajatus kuitenkin kariutui, koska Lahti oli jättänyt avustushakemuksensa valtionosuudesta. Orkesteri on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä noin 120 000 euroa Hämeenlinnan konserttien järjestämistä varten.

Kaupungin tuki on ollut noin 28  000 euroa per Sinfonia Lahden konsertti. Elämänlaatulautakunnan avustus Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön järjestämille sinfoniakonserteille, käytännössä Sinfonia Lahden konserteille, on tänä vuonna 255 000 euroa. Tukisumma on viime vuosina pienentynyt, muttei dramaattisesti.

– Jos käytämme tällaisia summia, niin kyllä meidän täytyy saada hämeenlinnalaisille mahdollisimman monipuolista tarjontaa, sanoo Rimpelä.

Hän visioi Verkatehtaalle Sinfonia Lahden lisäksi mm. Radion sinfoniaorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin ja Tampere Filharmonian konserttivierailuja.

– Jos kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin saa Hämeenlinnaan, on varmaa, että sali on täynnä.

Sinfonia Lahden Sibeliuksen 150-juhlavuotiskonsertit olivat myyntimenestyksiä, mutta sitä ennen ja tämän vuoden alussa Vanaja-salissa on ollut pahimmillaan yli puolet penkeistä tyhjinä.

Rimpelän käsityksen mukaan hämeenlinnalaisyleisölle ei välttämättä riitä, että vain ohjelmisto vaihtuu, vaan Sinfonia Lahti on niin sanotusti koettu.

Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö on tuottanut Verkatehtaan konsertit vuoden 2012 alusta lähtien. Säätiön johtajalle Erkki Korhoselle kaupungin suunnitelmat olivat keskiviikkona hänen omien sanojensa mukaan uutinen eikä hän halua puhua keskeneräisistä asioista lehtien palstoilla.

– Tuntuu, että nyt tempoillaan hallitsemattomasti moneen suuntaan monessa asiassa. Pitäisi saada aikaan normaali toimintatapa. Keskustella rauhassa ja keskenämme miettiä yhteiset tavoitteet, sanoo Korhonen.

Tilaajajohtaja Rimpelän mukaan hän on projektipäällikkö Antti Vihisen kanssa keskustellut Sinfonia Lahden konserttien tulevaisuudesta niin kaupunginjohdon kuin poliittisenkin johdon kanssa, samoin Erkki Korhosen ja Verkatehtaan toimitusjohtajan Jouko Astorin kanssa.

Kaupunginhallitus päätti viime kesänä, että säätiön ja Verkatehtaan on yhdistettävä voimavaroja ja lisättävä yhteistyötä. Rimpelä ja Vihinen ovat ehdottaneet konserttitoiminnan siirtämistä takaisin Verkatehtaan vastuulle.

Päätöksiä järjestävästä tahosta ja vuoden 2017 konserttipolitiikasta syntynee kevään aikana.

– Keskustelu Lahden suuntaan on vasta käynnistymässä, mutta päätökset on oltava tehtynä, kun syksyllä valmistellaan tilausbudjettia ja päätetään avustuksien suuruuksista, aikatauluttaa Rimpelä. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic