Kanta-Häme

Sinibaretit saivat veteraanistatuksen

Puolustusministeriö on myöntänyt rauhanturvatehtävissä olleille suomalaisille kriisinhallintaveteraanin statuksen. Statuksen osoittava kortti toimitetaan yli 30 000 henkilöille.

Suomen Rauhanturvaliitto ja paikallisyhdistykset pyrkivät yhdessä puolustusvoimien kanssa neuvottelemaan etuuksia, joihin kortin saaneet rauhanturvaajat olisivat oikeutettuja.

– Olemme vielä alkutekijöissä. Tähän mennessä yksittäiset yritykset kuten liikennöitsijät eri puolilla maata antavat alennusta kriisinhallintaveteraanikortin haltijoille, sanoo Suomen Rauhanturvaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

Kiljunen kertoo, että etujen neuvotteleminen on annettu pääosin paikallisyhdistysten tehtäväksi. Etuudet eivät tule olemaan samoja eri puolilla maata.

– Yhdistykset neuvottelevat alueillaan esimerkiksi kuntien kanssa liikunta- ja kulttuuritarjonnan mahdollisista eduista, sekä mahdollisesti paikallisliikenteen alennuksista. Kunnilla on näissä asioissa itsemääräämisoikeus, joten emme voi tavoitella kaikkialle yhtenäisiä etuja.

Kanta-Hämeen Rauhanturvaajat ry on jo lähestynyt muutamia paikallisia toimijoita kanssa.

– Neuvotteluja on ollut. Odotamme, että saisimme etuja joukkoliikenteestä, uimahalleissa ja erinäisissä liikkeissä, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Antti Mäkinen.

Mäkisen mukaan alennuksia tärkeämpää on, että kriisinhallintaveteraanin status helpottaisi rauhanturvatehtävissä loukkaantuneiden ja ikääntyneiden rauhanturvaajien pääsyä kuntoutukseen.

– Viimeksi eilen olin yhteydessä Afganistanissa haavoittuneeseen veteraaniin. Hänelläkin on aikoinaan ollut vaikeuksia hoidon saamisessa.

Rauhanturvaliitto haluaa kaikille kortinhaltijoille samat edut henkilön iästä, operaatiosta ja toimenkuvasta riippumatta. Paavo Kiljunen sanoo, että kaikki rauhanturvaajat ovat samassa asemassa, sillä he ovat osaltaan palvelleet isänmaata.

– Kun henkilö tekee päätöksen osallistua rauhanturvaoperaatioon, hän ottaa ison henkilö- ja perhekohtaisen riskin, joka valitettavasti konkretisoituu joskus. Oikeutus samoihin etuihin kaikille rauhanturvaajille syntyy siitä, että he toteuttavat valtionjohdon määräämää tehtävää kriisialueilla ja sotaa muistuttavissa olosuhteissa.

Kiljunen sanoo, että kriisinhallintaveteraanin status on verrannollinen eurooppalaisen veteraanikäsityksen kanssa.

– Muut Pohjoismaat ovat tässä asiassa huomattavasti Suomea edellä.

Kriisinhallintaveteraanit ovat myös ilman korttia oikeutettuja sotilastapaturmalain perusteella heille myönnettäviin korvauspalveluihin ja Rauhanturvaajaliiton vertaistukeen.

Kriisinhallintaveteraanin kortti pyritään toimittamaan kaikille alle 60-vuotiaille rauhanturvaajille kuluvan viikon aikana. Turvakiellon tehneille henkilöille ja muutamille muille ryhmille korttia ei vielä toimiteta. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic