Kanta-Häme

Sinilevä valtasi Tampereen vedet, Kanta-Hämeessä vain yksi lievä havainto

Pirkanmaalla on tällä viikolla tehty runsaasti sinilevähavaintoja, mutta Kanta-Hämeessä sinilevätilanne näyttää havainnoista raportoivan Järvi-wikin mukaan vielä hyvältä.

Tampereella Näsijärven Rauhaniemen uimarannassa ja Kaukajärvellä on tällä viikolla tehty havaintoja runsaasta levästä.

Levähavaintoja on tehty myös Tampereelta Toijalaan ja Sääksmäen silloille asti ulottuvalla vesistön osalla.

Hämeenlinnan seudulla ainoa kirjattu levähavainto on Alajärveltä, jossa on tehty yksi havainto lievästä sinilevästä eilen keskiviikkona.

 

Valtakunnallisen leväseurannan mukaan ajankohtaan nähden sinileväkukintoja esiintyy normaalia enemmän. Erittäin runsaita sinileväkukintoja ei ole kuitenkaan vielä havaittu.

Sisävesien pintalämpötilat ovat hieman nousseet, mikä voi lisätä sinilevähavaintojen määrää. Pintavesien lämpötila on Etelä-Suomessa 17-21 astetta, Keski-Suomessa 16-18 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16-17 astetta ja aivan pohjoisimmassa Lapissa alle 14 astetta. 

 

Myös merialueilla sinilevän määrä on lisääntynyt, mikä on tyypillistä kesäkuun lopussa. Avomerelle on kehittynyt Suomenlahdella pintakukintaa ja rannikolla sinilevää on havaittu paikallisesti pääasiassa Saaristomerellä ja Suomenlahdella.

Loppuviikoksi ennustettu voimakas tuuli työntänee Suomenlahdella havaittua sinilevää pois rannikolta ja hillitsee sinilevien pintakukintoja.

Merivesi on hieman lämmennyt viime viikosta. Suomen avomerialueiden pintalämpötila vaihtelee alle 10 asteesta hieman yli 15 asteen. Rannikolla vesi on paikoin lämpimämpää, lähes 20 astetta. HäSa

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic