fbpx
Kanta-Häme

Siniset työmaaseinät jäävät piiloon

Etelästä päin tullessa moottoritien katteen kauppakeskus näyttää jo melko valmiilta. Suuret siniset pinnat eivät kuitenkaan jää näkyviin valmiissa seinässä, vaan NCC:n työpäällikkö Marko Saloranta kutsuu niitä työmaaseiniksi.

– Arkkitehtikilpailun voittaneessa suunnitelmassa kyseiset isot seinäpinnat on peitetty eri sävyisillä sinisillä verhouslevyillä. Loppukesän aikana kokeilemme erilaisia pintavaihtoehtoja sekä rakenteen teknistä toteutustapaa, Saloranta kertoo.

Kaikki sivut paraatipuolta

NCC:n aluejohtaja Jukka Kylliö sanoo, että kauppakeskuksessa on pyritty välttämään takapihan vaikutelmaa. Kaikki julkisivut ovat tavallaan paraatipuolta, myös Eureninkadun puoleinen pitkä sivu, jonka kautta kauppakeskuksen huoltoliikenne hoidetaan.

– Kaupungin keskustaan ei voi tehdä peltihallia tai betonibunkkeria. Tästä tulee mieleen esimerkiksi Helsingissä Kampin ja Lasipalatsin välinen alue tai Espoon kauppakeskus Sello, Kylliö sanoo.

Kauppakeskuksen seinäpinnoista suurin osa viimeistellään rappaamalla pastellisävyin.

– Rappaustyö on edennyt hyvin, sää on suosinut sitä, Saloranta kiittelee.

Korkeat sokkelielementit on päällystetty tummanharmaalla pesubetonilla tai kuvioituna graafisella betonilla.

Luonnonvalo pääsee sisään

– Pohjoispäätyyn tulee alkuperäisten suunnitelmien mukainen kaareva lasiseinä, jonka yhteydessä on pääsisäänkäynti. Sen yläpuolelle toiseen kerrokseen tulee kahvila, joista on näkymä ulos Tampereen suuntaan, Saloranta kertoo.

Sen sijaan eteläpäätyyn tulee myymälätiloja, eikä sieltä ole näköalaa moottoritien vilinään.

– Kaupungin keskustasta katsottuna kauppakeskuksen maamerkkejä ovat juuri kaareva pääsisäänkäynti ja Palokunnankadun kohdalle katolle rakennettava lyhty. Se päästää luonnonvaloa sisään kauppakeskukseen ja loistaa iltaisin majakkana.

Osa katosta tehdään valokatteesta eli luonnonvaloa pääsee rakennukseen myös sitä kautta.

Kaivokadun pitkän sivun eteläpäähän tulee “medianäyttö” eli ilmeisesti ledmainos. Moottoritien suuntaan ei ole tulossa elävää kuvaa, sillä se saattaisi vaarantaa liikennettä. Sen sijaan kauppakeskukseen tulevien liikkeiden nimiä luetellaan mainostauluissa eri puolilla rakennusta.

Marko Saloranta kertoo, ettei kauppakeskuksen alkuperäisiin suunnitelmiin ole tehty toteutusvaiheessa merkittäviä muutoksia.

– Eikä se olisi mahdollistakaan, kun kyseessä on näin suuri ja merkittävä hanke keskeisellä paikalla, Jukka Kylliö huomauttaa. (HäSa)

Menot