Kanta-Häme

Sinkkukinkku on joulun hitti

Lihakauppias Tero Vihervaara myy jo osittain ”ei oota” Katinalan liikkeessään.

Yrityksen kahdessa liikkeessä on sisällä yhteensä parituhatta varausta. Esimerkiksi kaikki pienet kolmen kilon valmiiksi paistetut luuttomat juhlakinkut on jo varattu.

Menossa on lihakaupan vuoden tärkein sesonki.

– Vuoden liikevaihdosta kinkkupasta tulee noin 15 prosenttia.

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan pienet kinkut ovat viime vuosina lisänneet suosiotaan.

Tero Vihervaara vahvistaa ilmiön, joka vielä korostuu lihakaupassa enemmän kuin marketeissa. Pieni kolmikiloinen on Katinalan suosituin.

– Moni on aikaisemmin saattanut ostaa liian ison kinkun, jota on pitänyt syödä urakalla ainakin tapaninpäivään asti.

Suurin osa luuttomia

Toinen muutos on Tero Vihervaaran mukaan sellainen, että kinkun potkaa ei enää arvosteta entiseen tapaan. Luuttomien kinkkujen osuus Katinalan myynnistä on jopa 75 prosenttia.

– Ilmeisesti kinkun potkasta ei enää joulun jälkeen keitelläkään hernekeittoa kuten joskus ennen.

Varsinainen kiire alkaa lihakaupassa ensi viikolla, vaikka kinkkukauppa on käynyt jo marraskuulta.

– Ihmiset tekevät koepaistoja jo pyhäinpäiväksi ja itsenäisyyspäiväksi.

Osa Katinalan kinkunostajista haluaa itse suolata kinkkunsa. Tulevaksikin jouluksi on parisataa asiakasta ostanut kinkun tuoreena ilman suolausta.

– Siten kinkusta saa sen maailman parhaan.

Katinalan lihakauppiaalta voi tosin tilata suolauksenkin oman maun mukaisena.

Urjalasta Paijan tilalta

Katinalan lihakaupan kinkut tulevat Urjalasta Paijan tilateurastamosta.

– Kaikki kinkut ovat viljasikaa, koska siat ruokitaan tilalla viljellyllä ohralla.

Alkuperä ei kuitenkaan ole asiakkaille Tero Vihervaaran mukaan niin tärkeä asia kuin toisinaan on annettu ymmärtää.

– Kymmenestä asiakkaasta kolme tai neljä kysyy lihan alkuperää ja viisi ei kysy mitään. Yleensä kiinnostaa lähinnä kotimaisuus.

Kinkkuja henkilöstölle

Lihakauppias Tero Vihervaara paljastaa, että tänä jouluna ainakin joissakin hämeenlinnalaisissa yrityksissä työnantajat jakavat henkilöstölleen joululahjaksi kinkkuja.

Yrityksille menee Katinalan kinkkuja satoihin nouseva määrä.

– Ehkä kinkusta on tullut sen perinteisen joulupullon korvike, mikä on tietenkin hyvä asia, lihakauppias nauraa.

Joulukinkkujen kilohinnat vaihtelevat Katinalassa 10,90 eurosta 19,90 euroon.

– Ihmiset ovat hintatietoisia. Kohtuus se on kuitenkin kerjätessäkin. En hae pikavoittoja, enkä voi hinnoitella itseäni ulos, lihakauppias Tero Vihervaara sanoo.

Lihakauppias ei sattuneesta syystä paista jouluksi kotona kinkkua.

– Oma suosikkini on kypsä kinkku valmiiksi siivutettuna.

Keskustan liike toimii

Katinalan lihakaupan keskustan myymälän myynti Sibeliuksenkadulla on ollut Tero Vihervaaran mukaan odotettua parempaa.

– Ruutukaavassa asuu onneksi ihmisiä, joten lahjoittaisin ehdottomasti muhkean joulukinkun lahjaksi keskustan asemakaavan laatijalle, jos se vain olisi mahdollista, Engelhän se aikoinaan oli. (HäSa)