Kanta-Häme

Sinnikäs neuvottelija EK:n työmarkkinajohtajaksi

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) työmarkkinaosaston johtajaksi valittu Ilkka Oksala tunnetaan sinnikkäänä neuvottelijana, joka määrätietoisesti vie läpi asetettuja tavoitteita.

– Hän on vähän saman tyylinen kuin Lasse Laatunen. Toimii avoimesti, rakentaa luottamusta ja kokemukseni mukaan saavuttaa luottamusta silloinkin, kun toinen osapuoli ei ole samaa mieltä. Hän ei polta siltoja, hänen tuleva pomonsa, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kuvailee.

Oksala sanoo saman asian niin, että kun Suomi on pieni maa, jossa kaikki tuntevat toisensa, neuvottelukumppani todennäköisesti tulee myöhemmin vastaan jossain muussa yhteydessä.

– Jos olet pikkunäppäryydellä pettänyt toista ja tulee tilanne, että pitäisi taas puhua yhteistyöstä, se on hankalaa. Kyllähän virheitä saa tehdä, mutta jos täällä saa valehtelijan ja sopimuksen pettäjän maineen, siitä ei koskaan pääse eroon.

Oksala siirtyy EK:ssa loppuvuodesta samoihin tehtäviin, joita vielä hoitaa pitkäaikainen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen, kunnes jää eläkkeelle.

Kokoomuksen taustavaikuttaja 

Suuri osa tulevista neuvottelukumppaneista tuntee jo Laatusen seuraajan toimintatyylin.

Oksala oli parikymmentä vuotta kokoomuksen keskeisiä taustavaikuttajia ennen kuin nelisen vuotta sitten siirtyi Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtajaksi.

Jotkut sanovat, että eduskuntaryhmän pääsihteerinä sekä sosiaali- ja terveysministeriön valtiosihteerinä toiminut Oksala oli 2000-luvulla – jollei nyt kokoomuksen aivot – niin ainakin yksi aivoista, jota kuunneltiin tarkasti, kun puolue linjasi toimintaansa.

Ensimmäisiin hallitusneuvotteluihinsa hän osallistui vuonna 1995, kun Paavo Lipposen (sd.) ykköshallitusta pantiin kokoon.

Nyt Oksala tavallaan vaihtaa pöydän toiselle puolelle.

– Olen ollut 20 vuotta EK:n edunvalvonnan kohteena. Laatusen olen tuntenut jo 1990-luvun alkupuolelta, kun minulla vasta valmistuneena juristina oli eduskunnassa vastuualueena työjuridiikka sekä sosiaali- ja terveyskysymykset.

Työoikeuden tuntija

Oksala on kiertänyt pitkän mutkan sen jälkeen, kun hän ensimäistä kertaa 22-vuotiaana oikeustieteen opiskelijana kävi EK:n eli silloisen Suomen Työnantajain Keskusliiton päämajassa, Helsingin Eteläranta 10:ssä.

Toisen vuoden opiskelija vaikuttui niin, että valitsi erikoistumisalakseen työoikeuden.

– Suoraan sanoen, nythän olen ensimmäistä kertaa elämässäni koulutusta vastaavassa työssä, kun tulen tänne, Oksala naurahtaa Eteläranta 10:n kokoushuoneessa.

Uudessa työssään Oksala kokee voivansa vaikuttaa Suomen kohtalonkysymyksiin – niihin, jotka oikeasti isolla tavalla vaikuttavat siihen, miten Suomelle ja suomalaisille käy. Yritystoiminnan pärjäämisellä on siinä aivan keskeinen rooli, ja siinä taas sillä, miten EK:n viesti menee perille.

Historiallinen linjaus

Kolmien hallitusneuvottelujen kokemuksella Oksala sanoo, ettei julkisessa keskustelussa heitetty ajatus yleisluonteisista hallitusohjelmista kuulosta hyvältä.

– Osapuolten pitäisi riittävästi avata oman ajattelunsa perusteita, että nähdään, ollaanko oikeasti samaa mieltä. Nyt ei niin käynyt.

Oksala viittaa kuntarakenneuudistukseen ja siihen kytkettyyn sosiaali- ja terveysuudistukseen, jotka lopulta erotettiin toisistaan.

– Oli kuitenkin myönteistä ja ihan historiallista, että eduskuntapuolueet pysyivät yhteiseen linjaukseen. Se luo edellytykset toteuttaa muutosta, vaikkei tällä vaalikaudella kaikkea saataisi valmiiksi.

Sote-asioita aikoinaan valmistellut Oksala muistuttaa, ettei nykyjärjestelmää luotu hetkessä, joten uudelleenorganisointiinkin menee varmaan muutama vuosi. (HäSa)

 

Miksi juuri Ilkka Oksala?

Miksi juuri Ilkka Oksala valikoitui työmarkkinajohtaja Lasse Laatusen seuraajaksi, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies?
 
– Valmisteluun vaikuttaminen oli varmasti painavin peruste. Hänellä on yrityksiin kohdistuvan lainsäädännön ja myös kustannusten valmistelusta pitkäaikainen kokemus. Hän tuntee asiat, mutta myös prosessin ja olennaisia ihmisiä.
 
– Ennen kaikkea painotettiin juuri lainsäädäntöä ja miksei voi sanoa, että korotusten taklaamista tai helpotuksia.
 
Muuttuuko EK:n edunvalvonta johtajavaihdoksen myötä?
 
– Oksalalla on sama vetovastuu kuin Laatusella, mutta aika näyttää, tehdäänkö keskitettyjä sopimuksia vai liittokohtaisia. Se on sitten hallituksen operatiivista päätöksentekoa. Mutta tietenkin voi sanoa, että henkilön tausta viittaa siihen, ettei tulevaisuutta nähdä keskitetyn maailmana.
 
Siis että vaikuttaminen tapahtuu ennemminkin lainsäädännön kautta?
 
– Kyllä ja kaikessa siinä usein kolmikantaiseksi kutsutussa valmistelussa, kuten työryhmissä, toimikunnissa, ministeriöissä, maan hallituksessa ja niin edelleen.
 
EK on alkanut palkata henkilökuntaa entisistä työympyröistänne, ennen Oksalaa muun muassa keskustan entisen taustavaikuttajan Kari Jääskeläisen. Valmistaudutteko keskustan ja kokoomuksen yhteishallitukseen?
 
– Ensinnäkin palkansaajapuoli on palkannut paljon enemmän. Sehän kertoo, että työmarkkinajärjestöissä nähdään tärkeänä työelämään ja talouspolitiikkaan liittyvän valmistelun tuntemus ja siihen vaikuttaminen.
 
– Me emme ole koskaan hallituksessa emmekä oppositiossa vaan työskentelemme aina sekä että.