Kanta-Häme

Siperia urakoi 30 näytelmää kesässä

Teatteri Siperia lupaa näyttää kesäteatteriyleisölle 30 suomalaista kesäteatteriesitystä kahdessa tunnissa. Näytelmä Satoi tai paistoi – tiedän mitä teit viime kesäteatterissa esitetään Hämeenlinnan Kaupunginpuiston kesäteatterissa 11.7.–10.8.

Näytelmän idea on peruja viime kesältä. Silloin teatteri Siperia esitti sovittamaansa brittikomediaa Sakaespearen kootut theokset, jossa käydään läpi koko William Shakespearen näytelmätuotanto kahdessa tunnissa.

– Nyt kaava on samantapainen, mutta käymme läpi suomalaisia kesäteatteriklassikoita, Siperian taiteellinen johtaja Tuukka Huttunen kertoo.

Näytelmässä on katkelmia ja mukaelmia muun muassa Simpauttajasta, Tukkijoella-näytelmästä, Kauniista Veerasta, Albatrossista ja Heiskasesta ja Tulitikkuja lainaamassa -komediasta.

Huttusen mukaan klassikot on valittu ”aika intuitiivisesti”. Käsikirjoitus sekä ohjaus syntyvät ryhmätyönä, kuten teatteri Siperiassa on tapana.

Huttusen lisäksi mukana ovat näyttelijät Mikko Bredenberg, Marika Heiskanen ja Mira Taussi.

Avustus …pieneni taas

Hämeenlinnan kaupunki on myöntänyt kesäteatterille avustusta 26 000 euroa. Tuottaja Martti Töttölä on pettynyt avustussummaan, joka on 2 000 euroa pienempi kuin edellisenä vuonna.

– Jo edellisenä vuonna summa pieneni 2 000 eurolla. Meiltä on leikattu kahdessa vuodessa 4 000 euroa, hän valittelee.

Kunnallispoliitikkona Töttölä ymmärtää leikkaustarpeet, mutta kesäteatterilaisena hänen mittansa alkaa täyttyä.

– Pakko istua kaupunginjohdon kanssa keskustelemaan, haluavatko he ammattilaiskesäteatteria Hämeenlinnaan vai ei, hän sanoo.

Töttölän mukaan Kaupunginpuiston vuokra on kallistunut kohtuuttomasti suhteessa kaupunginavustukseen.

Markka-aikana vuokran osuus oli reilun prosentin (avustus 180 000 markkaa ja vuokra 2 000 markkaa). Nyt vuokran osuus on kivunnut yli 21 prosentin (avustus 26 000 euroa ja vuokra 5 600 euroa).

Tämän kesän esitykseen kaupunginavustuksen leikkauksella ei ole vaikutusta. Teatteri Siperia ja Hämeenlinnan kesäteatteri ovat sopineet yhteistyöstä vuoteen 2014 saakka. Ehtona on, että kaupunginavustus ei putoa nollaan. (HäSa)