Kanta-Häme

Siperialainen lintuvieras houkuttelee bongareita

Siperialainen lintuharvinaisuus mustakaularastas on viime päivinä houkutellut joukoittain bongareita Hattulaan. Lintuvieras on jo muutaman päivän ajan viihtynyt omakotitalon piharuokinnalla Parolassa, jossa se on saanut herkutella muun muassa tarjotuilla pihlajanmarjoilla.

Mustakaularastas on tavattu vain kerran aiemmin Kanta-Hämeessä, mutta tuosta visiitistä on ehtinyt vierähtää jo lähestulkoon 150 vuotta. Lintu nähtiin Hattulan Luhtialassa tapaninpäivänä 1871 ja se oli samalla myös Suomen ensimmäinen havainto lajista.

Tuon ajan tapaan harvinainen lintuvieras ammuttiin ja se on nykyisin Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa Helsingissä.

Mustakaularastas (Turdus atrogularis) on suunnilleen räkättirastaan kokoinen, selkäpuolelta harmaa ja vatsapuolelta hyvin vaalea lintu. Juhlapukuisen koiraan kurkku ja rinta ovat mustat.

Lajin pesimäalueet ovat Uralin takana Siperian taigalla, josta se eksyy lähinnä syksyisin ja talvisin läntiseen Eurooppaan. Suomessa se on satunnaisvieras, joka on tänä talvena havaittu neljällä paikkakunnalla. Hattulan lisäksi laji on nähty Helsingissä, Kajaanissa ja Keuruulla. HÄSA

Päivän lehti

7.6.2020