Kanta-Häme

Sipilä myisi Sammon ja Telia Soneran

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä olisi valmis myymään valtion osuudet pankkikonserni Sammosta ja teleyhtiö Telia Sonerasta. Myyntituotoilla Sipilä perustaisi rahaston, joka sijoittaisi suomalaisiin kasvuyrityksiin.

– Ajatus liittyy Suomen uudelleen teollistamiseen. Esimerkiksi energia-ala ja biotalous, johon kuuluu myös elintarviketeollisuus, ovat kasvavia aloja, joiden on vaikea saada rahoitusta, Sipilä perustelee ideaansa.

Hänen mukaansa valtionomistusten myynnillä olisi mahdollista perustaa useiden miljardien eurojen suuruinen rahasto, joka toimisi satojen kasvuyritysten vähemmistöomistajana.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium omistaa Sampoa ja Telia Soneraa kumpaakin noin 2,5 miljardia euron arvosta.

– Kasvurahastoon sijoitettaisiin tarpeen mukaan, mielestäni kuitenkin aika paljon. Sitten voisimme 20 vuoden päästä huomata, että olemme mukana jossain uudessa Outotecissa, Sipilä viittaa kansainväliseen korkean teknologian yritykseen.

Hän korostaa, että rahoitettavat yritykset valittaisiin tarkoin kaupallisin kriteerein.

– Mihinkään ei lähdettäisi yksin, vaan mukana pitäisi aina olla myös yksityistä rahaa. Kyllä näihin työkaluja löytyy. Kun yritys pärjää omillaan, voidaan osuuksia myydä ja siirtää uuteen paikkaan, Sipilä kertoo.

Rahoitus on pullonkaula

Hallituspuolueet eivät ole julkisesti Sipilän ehdotuksesta innostuneet. Eduskuntakeskusteluissa muun muassa pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on kritisoinut keskustan myyneen valtion omaisuuden jo moneen kertaan eri tarkoituksiin.

Sipilä paljastaa, että vallan kulisseissa ajatusta on kuitenkin kiitelty yli puoluerajojen.

– Kahdenkeskisissä keskusteluissa minulle on sanottu, että idea on hirveän hyvä. Mutta se kuuluu politiikkaan. Uskon, että tällainen lähestymistapa kyllä vielä toimii, Sipilä naurahtaa.

Hän kertoo tottuneensa yrityselämässä siihen, että yhteisen tavoitteen määrittelyn jälkeen tavoite jaetaan osiin, joita aletaan sitten käytännössä toteuttaa.

– Moni on yllättynyt, miksi yritysmaailmasta tuleva mies haluaa valtion yritysten rahoittajaksi. Rakennemuutos tapahtuu kuitenkin liian hitaasti. Monelle yritykselle rahoitus on pullonkaula, Sipilä muistuttaa.

Elintarvikkeita maailmalle

Sipilän tavoitteena on luoda Suomeen 200 000 uutta työpaikkaa

Hänen laskelmiensa mukaan pelkästään energiatalouteen on synnytettävissä 50 000 työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä.

– Kivihiili on korvattava puulla, turpeella ja energiahakkeella. Biodieseliä ryhdytään tekemään mäntyöljystä ja Äänekoskella puusta hyödynnetään käytännössä kaikki osat, Sipilä kertoo.

Hänen mukaansa myös elintarviketeollisuudessa on paljon kasvun mahdollisuuksia.

– Vienti ja tuonti pitää saada kuntoon eli meidän pitää viedä yhtä paljon kuin tuomme. Se mahdollistaisi kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja, Sipilä laskee.

Kiitos ei talouspakotteille

Venäjän-vienti muodostaa kolmasosan Suomen elintarvikeviennistä. Sen vuoksi Sipilä toivookin, ettei EU:n tarvitse ottaa käyttöön talouspakotteita Venäjää vastaan Ukrainan kärjistyneen tilanteen takia.

– Uskon ja toivon, että tilanne ratkeaa vielä rauhanomaisesti. Suomella on motiivinsa välttää talouspakotteita, mutta niin on Saksallakin. Niistä ei hyödy kukaan, Sipilä sanoo. (HäSa)

Mainos