fbpx
Kanta-Häme

Sipilä: Sote-alueiden määrä voi vielä vähentyä

Pyhäntä

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalueiden määrä voi vielä tippua niistä viidestätoista, joista hallituspuolueet ovat sopineet.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi lauantaina Pyhännällä, että sote-uudistuksen sisään on rakennettu mekanismi, jolla alueiden määrä voi pienentyä vapaaehtoisesti tai velvoitteella.

Kaksi aluetta voivat hänen mukaansa sopia siitä, että järjestävät palvelut yhdessä. Yhdistymismekanismi toimisi samalla tapaa kuin kuntaliitoksissa.

Alueet voidaan valtioneuvoston järjestämispäätöksen kriteereiden perusteella myös velvoittaa liittymään yhteen, jos ne eivät kykene järjestämään alueellaan riittäviä palveluja.

– Silloin alue voidaan velvoittaa järjestämään palvelut jonkin toisen alueen kanssa yhdessä, Sipilä kertoo.

Uudistuksen sisään on Sipilän mukaan siten rakennettu tällainen evoluutio, mutta liikkeelle lähdetään 15 sote-alueesta.

Uudistus tehdään valtion vahvassa ohjauksessa. Sipilän mukaan valtioneuvosto tekee järjestämispäätöksen, jonka mukaan toimitaan.

Keskeinen kriteeri on, että sosiaalitoimeen ja terveydenhuoltoon rakennetaan katkeamaton palveluketju perusterveydenhuollosta vaativaan erikoissairaanhoitoon.

Niin sanottuja laajan päivystystoiminnan sairaaloita tulee jatkossa olemaan 12 ja suppeamman sairaanhoidon yksikköjä enemmän. Viiden yliopistollisen keskussairaalan eli ervan toiminnoista valtio ottaa vastuun.

Itsehallintoalueita perustetaan 18 ja niiden päälle rakennetaan muutkin aluehallinnon tehtävät. Sote-palveluista vastaa 15 aluetta. Kunnilta otetaan sote-toimen järjestämisvastuu pois.

Lisäksi on tarkoitus rakentaa yhteensopivat tietohallintajärjestelmät niin, että yhteisten tietokantojen päälle voidaan rakentaa julkisia ja yksityisiä palveluja.

Rahoituksesta on Sipilän mukaan sovittu, että rahaa ei kierrätetä kuntien kautta. Jatkovalmistelu pohjaa kahdelle vaihtoehdolle. Rahoituksen osalta selvitetään, tuleeko se valtiolta, vai itsehallintoalueiden keräämistä veroista tai niiden yhdistelmistä.

– Tästä tulee vuosikymmeniä kestävä uudistus, Sipilä vakuuttaa.

Sipilän mukaan on myös sovittu, että itsehallintoalueet muodostavat yhteishankintaan ja muihin tukitoimintoihin yhteisen organisaation.

Lakiehdotusten on määrä lähteä lausuntokierrokselle ensi keväänä niin, että ne ovat eduskunnassa päätettävänä lokakuussa 2016. Uudistusten on määrä tulla voimaan tammikuussa 2019.

Uudistuksen tarkemmista yksityiskohdista kerrotaan maanantaina.

Menot