Kanta-Häme

Sipilän pitkä marssi halki Suomen

Turhat normit ja määräykset, Euroopan turvallisuus ja Suomen talous – siinä kolme asiaa, jotka tässä elokuussa puhuttavat kaikkia suomalaisia etelästä pohjoiseen, niin isoilla kuin pienilläkin paikkakunnilla.

Suomen halki Rovaniemeltä Hyvinkäälle polkupyörällä matkaa tekevä keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä on kuluneiden yhdeksän päivän aikana saanut vastailla samoihin ihmisiä puhuttaviin kysymyksiin lähes kaikilla paikkakunnilla.

Pyörät pyörimään -nimen saanut Keskustan pyöräilytempaus poikkesi keskiviikkona iltapäivällä Hämeenlinnan torilla. Perillä Hyvinkäällä Sipilän vetämä ryhmä on tänään aamulla Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen alkaessa.

Turhien lakien leikkauslista tulossa

Alkavan poliittisen syksyn suuri teema näyttäisi olevan turhina ja byrokraattisina pidettyjen normien ja säännösten purkaminen. Asiaa on pidetty yllä yli puoluerajojen, mutta Juha Sipilä on arvostellut julkisuudessa keskustelunavauksia siitä, että konkreettiset ehdotukset ja esimerkit ovat olleet vähissä. Hän lupaa asiaan muutosta.

– Me tulemme lähipäivinä julkaisemaan oman listamme ja se lista on hyvinkin konkreettinen, Juha Sipilä lupaa.

Ideoita normitalkoiden leikkauslistalle on kertynyt myös pyörämatkan varrelta.

– Esimerkiksi Virroilla omakotitalon omistaja tuli kysymään, miksi hän tarvitsee rakennusluvan, jos hän haluaa vaihtaa omassa talossaan öljylämmityksen maalämpöön. Se on hyvä kysymys.

Sipilän mukaan erityisesti maaseudulla ja kuljetusaloilla ylenpalttiseksi kasvanut byrokratia ja säätely vaikeuttavat jo työssä jaksamistakin.

Budjettipuheet vaalikampanjaa

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) luki keskiviikkona madonluvut Suomen taloudelle. Myöskään Juha Sipilä ei heittäydy turhan optimistiseksi.

– Budjettia on rakennettu ylioptimististen talousodotusten pohjalle. Epärealistiset odotukset kasvusta eivät tule toteutumaan, ellei jotain ihmettä tapahdu.

Hänen mukaansa Suomen on kestämätöntä velkaantua kahdeksan miljardin euron vuosivauhdilla tilanteessa, jossa talouskasvusta ei ole viitteitäkään.

Julkisuudessa käyty budjettikeskustelu ja siihen liittyvät irtiotot hallituskumppaneiden SDP:n ja Kokoomuksen välillä saavat Sipilältä huutia. Hän kuittaa ne jo vaalitaisteluna.

– Kyllähän puolueilla on jo selvästi vaalimeininki päällä ja omaa profiilia yritetään nostaa kiistelemällä suhteellisen pienestä osasta budjettia. Suomi Oy:n asian pitäisi kuitenkin olla tärkein, vaikka vaalit ovatkin lähestymässä. (HäSa)

Menot