Kanta-Häme

Sirkuskoulu on nyt suositumpi kuin koskaan

Sirkuskoulu Arxin pukuhuoneessa on vinot pinot sinisiä kirjoja, joiden sanoma on harvinaisen yksiselitteinen ja maistuu – ei nyt ihan puulta, vaan styroksilta.

Sirkuskoululaisten vanhempien askartelemat teokset odottavat pääsyään parrasvaloihin 26. huhtikuuta, kun Rivien välissä -nykysirkusesitys saa ensi-iltansa Teatteri Verstaassa. Paljon muuta rekvisiittaa ei esitykseen sitten tulekaan, ellei mukaan lasketa poikkeuksellisen komeita kärpäsen siipiä.

Tunnin mittainen esitys on hämeenlinnalaisen sirkuskoulun taidonnäyte.

– Emme ole koskaan tehneet näin pitkää esitystä. Kaikki aikaisemmat ovat olleet muutaman minuutin pyrähdyksiä. Pisin esiintyminen on tainnut olla puoli tuntia, myöntävät sirkuskoulun tuottaja Aino Lindqvist ja äitiyslomalla oleva opettaja Susanna Aho.

Aho ja Lindqvist uskovat esityksen antavan poikkeuksellisen paljon jo pitkään sirkusta tehneille harrastajille, sillä esiintyminen on harvinaista herkkua.

– Esiintyjiä on 15, ja he saavat kerrankin loistaa, naiset iloitsevat.

Rivien välissä syntyi, kun sirkuskoulu Arx ja Vanajaveden opiston sirkusoppilaat saivat Suomen kulttuurirahaston 15 000 euron apurahan esityksen valmistamiseen.

Kun taloudellista apua tuli vielä Kordelinin säätiöltä ja Hämeenlinnan kaupungilta, kasvoivat paineet jo niin suuriksi, ettei esitystä kerta kaikkiaan voinut jättää tekemättä.

Esityksen harjoittelu aloitettiin jo syksyllä, mutta jouluksi suunniteltua ensi-iltaa jouduttiin siirtämään huhtikuuksi. Aika ei silti tullut pitkäksi.

– Kerrankin voimme esittää näytöstä kolme kertaa. Aikaisemmin kaikki pitkään valmistamiamme esityksiä on esitetty vain kerran. Toivottavasti tämä esitys palkitsee tekijänsä, Aino Lindqvist sanoo.

Mutta miten niin Rivien välissä?

– No, esitys kertoo tytöstä, joka on kirjastossa, kun kirjat alkavat elää ja kertoa huimia tarinoita. Tytön kaverina on kärpänen, ja siinä on vaikka mitä, sanoo pääroolia esittävä Alisa Rautio.

14-vuotias Rautio harrasti ensin telinevoimistelua, mutta vaihtoi sen sirkuskouluun kuusi vuotta sitten. Akrobatiasta innostunut tyttö olisi valmis opiskelemaan sirkusta vielä pitkään.

Sirkuksen suosio kasvaa koko ajan, sillä siinä on kiehtovaa taikuutta ja illuusiota.

– Sirkus on liikunnallinen harrastus, mutta sitä voi harrastaa olematta urheilija. Se on monipuolista. Klovneriaa harrastavat vain seniorit, mutta nuoremmat ovat viehtyneitä akrobatiaan. Vain taikuus puuttuu Hämeenlinnan sirkuskoulusta, Aino Lindqvist pohtii.

Vanajantie 10:ssä toimivassa sirkuskoulussa on tällä hetkellä yli 30 ryhmää. Näiden lisäksi kouluissa on lasten sirkusryhmiä, ja yli 60-vuotiailla on oma ryhmänsä.

– Kaikki halukkaat eivät valitettavasti pääse harrastamaan, sillä ryhmiin ei mahdu. Pitäisi yksinkertaisesti olla enemmän opettajia. Jokaiseen ryhmään on parikymmentä lasta jonossa, Susanna Aho kertoo.

Rivien välissä -esityksen ensi-ilta on Teatteri Verstaalla 26.4. kello 18. Muut esitykset ovat samaan aikaan 27.4. ja 28.4.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic