Kanta-Häme

Sirpa Pietikäinen niputtaa kannanotossaan ilmaston, liikenteen sujuvuuden ja Hämeenlinnan edut

Lauantai-iltana Birger Jaarlin Killan 70-vuotisjuhlassa puhuva Pietikäinen sanoo kolmosraiteen rakentamisen olevan Suomen, Hämeen ja Hämeenlinnan kärkihankkeita.

Sirpa Pietikäinen (kok) niputtaa tuoreessa kannanotossaan ilmaston, liikenteen sujuvuuden ja Hämeenlinnan edut.

Hämeenlinnalaislähtöinen europarlamentaarikko nimeää liikenteen päästöjen vähentämisen keskeiseksi osaksi ilmastonmuutoksen torjuntaa. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa henkilö- ja tavaraliikenteen massiivista siirtymistä raiteille.

– Muutos ei tapahdu itsestään. Tarvitaan julkisten investointien lisäystä rataverkkoon ja nopeiden junayhteyksien kehittämiseen koko Euroopassa. Tämän tulee näkyä EU:n seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä selkeänä lisänä. Rahat näihin investointeihin saadaan siirtämällä nykyiset suorat ja epäsuorat fossiilisten tuet puhtaamman liikenteen ja energian investointeihin, Pietikäinen painottaa.

Suomessa kiireisin investointikohde on Pietikäisen mielestä Tampere–Helsinki-ratayhteys, jolla matkustaa vuosittain 4–6 miljoonaa matkustajaa.

– Kasvuennuste vuoteen 2030 mennessä on 40 prosenttia. Kun tähän lisätään autoilun kasvuennusteen ja nykykäyttäjien siirtämisestä raiteille tulevat määrät puhutaan yli 50 prosentin kasvusta, hän toteaa.

– Kyse on Suomen strategisesta liikenneväylästä, joka kytkeytyy yhteyteen Jäämerelle sekä ratayhteyden luomiseen eurooppalaiseen nopeaan rataverkkoon Helsinki-Tallinna tunnelilla. Osana tätä kokonaisuutta Helsinki-Tampere ratayhteys ja kolmosraiteen rakennus on saatava osaksi EU:n TEN-E verkkoa ja sen rahoitusta.

Kolmosraiteen rakentaminen on Pietikäisen mukaan aloitettava pikaisesti, suunnittelu jo tällä hallituskaudella. Hämeenlinnan kaupungin elin- ja kasvuvoima riippuu europarlamentaarikon mukaan täysin hyvistä ja nopeista junayhteyksistä.

– Tämä on Suomen, Hämeen ja Hämeenlinnan kärkihankkeita.

Pietikäinen puhuu lauantai-iltana Birger Jaarlin Kilta ry:n 70-vuotistilaisuudessa Hämeen Linnan Kruununleipomossa. HäSa