Kanta-Häme

Sirpa Pietikäinen rynnisti ykköseksi komealla äänisaaliilla – "Ollaan saatu kansan luottamus"

Kokoomuksen hämeenlinnalaismeppi keräsi 77 517 ääntä. Pietikäisen mukaan Suomen eurovaalitulos on "hyväksi Euroopalle ja Suomelle".
Hämeenlinnalaisen Sirpa Pietikäisen (kok.) läpimeno oli varma nakki jo ennakkoäänten perusteella. Kuva: KIMMO BRANDT
Hämeenlinnalaisen Sirpa Pietikäisen (kok.) läpimeno oli varma nakki jo ennakkoäänten perusteella. Kuva: KIMMO BRANDT

Hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) saattoi juhlia vaalivoittoa jo ennakkoäänten jälkeen: hän nousi heti sekä kokoomuksen että kaikkien ehdokkaiden vertauslukulistan kärkeen eli ensimmäiseksi läpimenijäksi.

Kaula seuraaviin kokoomuslaisiin oli alusta pitäen turvallinen, eivätkä kovimmat haastajat – paluuta yrittänyt Eija-Riitta Korhola ja nouseva kyky Aura Salla, kyenneet lainkaan uhkaamaan kolmea istuvaa kokoomusmeppiä.

– Se kertoo siitä, että istuvat mepit ovat tehneet työnsä hyvin ja kampanjoineet tosi aktiivisesti. Ollaan saatu kansan luottamus, siihenhän tämä viittaa. Olen kiitollinen saamastani tuesta, Pietikäinen tiivisti.

Viime kerralla vajaat 50 000 ääntä keränneen Pietikäisen äänimäärä kasvoi nyt huomattavasti. Hän sai lopulta 77 517 ääntä.

Laadukas nimilista

Pietikäinen kehaisi hahmottumassa ollutta 13 suomalaismepin uutta nimilistaa pääosin laadukkaaksi.

– Tämä tulos on hyväksi Euroopalle ja Suomelle. Europarlamenttiin tulee Suomesta kokeneita ihmisiä, jotka tekevät työtä vastuuntuntoisesti. He voivat olla joistain asioista kiivaastikin eri mieltä, mutta yhdistävänä tekijänä on halu ratkaista ongelmia eikä hajottaa, hän pohti.

– He tietävät, mitä tekevät. Ja sen, että politiikka on yhteistyötä eikä pelkkää suunsoittoa. Suomella on toki aiemminkin ollut hyviä meppejä.

Pietikäisen mukaan muualtakin Euroopasta raportoitiin tuoreeltaan samansuuntaisista tuloksista.

– Ehkä nämä brexitit ja muut ovat herättäneet ihmiset ymmärtämään, että kyse on vakavista asioista ja että politiikassakin voidaan tehdä brexitin tapaisia täysin vastuuttomia valintoja.

Perussuomalaisten uutta meppikaksikkoa Pietikäinen kommentoi vähemmän innostuneesti.

– Jos joku haluaa äänestää Teuvo Hakkaraisen miettimään lääkinnällisten laitteiden standardeja, liikenteen turvallisuutta tai ympäristöriskien huomioimista finanssilainsäädännössä, hänellä on siihen oikeus. Minun tehtäväni on tulla toimeen kaikkien kansan valitsemien ihmisten kanssa.

Hän huomautti, että EU-kriittisten ehdokkaiden puheenvuorot ovat tavanneet koskea lähinnä EU:n toimivaltakysymyksiä, jotka eivät kuulu europarlamentille vaan jäsenmaille.

– Ilmaan huutelulla ja kaikessa vastaan äänestämällä siellä ei pysty vaikuttamaan yhtään sen enempää kuin torilla huutelullakaan.

Vale-ehdokkaat syövät mainetta

Joidenkin puolueiden käyttämät vale-ehdokkaat, jotka eivät todellisuudessa lähtisi europarlamenttiin, ovat Pietikäisen mielestä syöneet eurovaalien ja ennen kaikkea puolueiden mainetta.

– Tämä mahdollisuus on vaalilainsäädäntöömme jäänyt selvä kauneusvirhe. Minusta kenenkään ei pitäisi voida asettua ehdolle kaksiin peräkkäisiin vaaleihin tällä tavalla eikä varsinkaan ilmoittaa kuten Sari Essayah (kd.), että palaakin lyhyen pätkän jälkeen takaisin Suomen eduskuntaan.

– Vaalishoppailu nakertaa politiikan uskottavuutta. Jos valitsee yhden, tien toiseen pitäisi sulkeutua.

Virén keräsi lähes 10 000 ääntä

Sirpa Pietikäinen, 60, tuli valituksi nyt kolmannelle täydelle europarlamenttikaudelleen. Ensimmäisen kerran hän nousi mepiksi varasijalta vuonna 2008, kun Alexander Stubb (kok.) siirtyi europarlamentista ulkoministeriksi.

Pietikäisen kannatuksen siivittämänä kokoomus nousi jälleen Hämeen ylivoimaisesti suosituimmaksi eurovaalipuolueeksi.

Muista kantahämäläisistä ehdokkaista eniten ääniä keräsi perussuomalaisten riihimäkeläinen yllätysvahvistus, taloustieteen professori Matti Virén. Hän sai 9 873 ääntä.

Eurovaalien vale-ehdokkaaksi lähtenyt, mepin tehtävästä jo etukäteen kieltäytynyt tuore hämeenlinnalainen kansanedustaja Mirka Soinikoski (vihr.) haali puolueelleen 2 536 ääntä.

Sinisten Kari Aaltonen Hämeenlinnasta sai 299 ja Suomen Kansa Ensin -puolueen Jenni Uotila Janakkalasta 196 ääntä. Seitsemän tähden liikkeen hattulalaisen Kimmo Kaution äänimäärä oli 130 ja hämeenlinnalaisen Seppo Hauta-ahon 47.

HäSa

Juttua päivitetty klo 23.40 ääntenlaskun valmistuttua.

Lue myös: Kokoomus jyräsi Hämeessä, tässä eurovaalien Hämeen top 15 -äänirohmut – Katso myös viiden kärki kunnittain

Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi: “Tämä on kaikkien aikojen paras vaalitulos”

Päivän lehti

13.7.2020