Kanta-Häme

Sisäilma aiheuttaa pikatoimia Kaurialan koululla

Kaurialan koulun peruskorjausta pitäisi aikaistaa. Kaupungin sisäilmatyöryhmä päätyi suosittelemaan sitä ylimääräisessä kokouksessaan.

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa vakuutti keskiviikkoiltana oppilaiden vanhemmille, että asiassa tehdään, mitä voidaan.

– Budjetista ja poliittisista päättäjistähän se on kiinni.

Ensi viikolla Kaurialassa tehdään THL:n ohjeiden mukainen oirekartoitus. Samaan aikaan aloitetaan kiireellisimmät toimet pahimpien ongelmien poistamiseksi tai ainakin eristämiseksi koulutiloista.

Kouluterveydenhuolto toivoo, että vanhemmat tiedottaisivat aktiivisesti lastensa oireista.

Oireet lisääntyneet

Kaurialan koulun kuntoa tutkinut konsulttiyhtiö WSP Finland löysi kosteusongelmia sekä päärakennuksen kellarista, katon rakenteista ja myös siltä väliltä. Sitä osattiin odottaa, mutta yllätyksenä tuli, että kerran remontoitu koulun matala osa kärsii myös melkoisista kosteusvaurioista.

Vielä viime keväänä oppilaiden ja henkilöstön oireet olivat satunnaisia, mutta kouluterveydenhuollon palveluesimies Sari Tuomivaara kertoo, että kuluvana syksynä oireista on tullut valituksia päivittäin.

Monia pikatoimia

Suurimmat ongelmat ovat päärakennuksen kellarissa ja yhdessä matalan osan vessoista. WSP Finlandin tutkimusinsinööri Markus Fränti esittääkin, että ne poistetaan välittömästi koulukäytöstä ja ilmayhteys muihin tiloihin katkaistaan eli ongelmatilat alipaineistetaan.

Pikaista puhdistusta vaatii myös ilmastointijärjestelmä. Lisäksi siellä on käytetty äänieristeenä mineraalivillaa, josta saattaa irrota kuituja hengitysilmaan.

Ulkoseinien rakenteet ovat kostuneet ja tuottavat ikkunoiden liitoskohtien kautta sisälle epäpuhtauksia.

Fränti on laatinut listan, mitä Kaurialan koulussa pitää tehdä ensitilassa, jotta koulunkäynti voi jatkua. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että koulu kannattaa korjata, kunhan se tehdään kunnolla.

Linnan Tilapalvelujen rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho suosittelee, että muiden pikatoimien ohella myös perussiivousta lisätään heti. Toinen suositus on, että Kaurialassa pidettäisiin oikeat 15 minuutin välitunnit ulkona.

Puolen vuoden aikaistus

Peruskorjauksen suunnittelun piti lasten ja nuorten lautakunnan suunnitelmien mukaan tapahtua ensi vuoden kuluessa ja varsinaisen peruskorjauksen alkaa loppuvuodesta.

– Ensi vuodelle on budjettiesityksessä varattu 800 000 euroa. Sillä ei paljon rakenneta, kun koko kustannusarvio on 7,8 miljoonaa, Karrimaa arvioi. Hänen mukaansa hanketta yritetään aikaistaa puolella vuodella.

– Siihen emme olleet varautuneet, että myös kolmosrakennus (matala osa) vaatii korjauksen. Sen hinta-arvio on 3,5-4 miljoonaa.

Lisäksi ongelmana ovat jälleen kerran väistötilat noin 500 oppilaalle.

Parakit ovat yksi, mutta kallis vaihtoehto. Hamkin tilat Myllymäessä toinen, mutta sielläkin epäillään sisäilmaongelmia. (HäSa)