Kanta-Häme Hämeenlinna

Sisäilma- ja muista oireista kärsivien hyvinvointivalmennuksesta hyviä kokemuksia Hämeenlinnan kaupungilla

Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden hyvinvointivalmennuksesta vastaa filosofian maisteri, LCA Life Coach Heli Väisänen. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan kaupungin työntekijöiden hyvinvointivalmennuksesta vastaa filosofian maisteri, LCA Life Coach Heli Väisänen. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan kaupunki on saanut hyviä kokemuksia keväällä 2018 alkaneesta hyvinvointivalmennuksesta, joka suunnattiin aluksi vain sisäilmaongelmista kärsiville kaupungin työntekijöille.

Kyseessä piti olla vain puolen vuoden pituinen kokeilu, mutta myönteisten kokemusten myötä valmennuksesta on tullut jatkuvaa, ympärivuotista toimintaa.

Kaupunki on myös laajentanut valmennuksen piiriin pääsevien kirjoa.

Henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen kertoo, että valmennus on nykyään tarkoitettu lisäksi pitkäkestoisesta stressistä, uupumisoireista, kroonisesta kivusta, väsymysoireista, sairauskierteestä ja suolisto-oireista kärsiville.

– Sairauspoissaolot ovat vähentyneet, mutta määriä en osaa sanoa, koska viime vuoden poissaolotilastot ovat vielä työn alla.

– Oireilut ovat vähentyneet monella tai niiden kanssa pystyy nyt elämään, ja kaikkien elämänlaatu on parantunut huomattavasti, mikä parantaa työntekoa ja tuloksellisuutta.

Viiteen ryhmään on tähän mennessä osallistunut yhteensä reilu 50 työntekijää. Yhden, puoli vuotta kestävän ryhmän kustannukset ovat kaupungille noin 10 000 euroa.

– Kymmenentuhatta euroa vastaa noin 30 sairauspoissaolopäivää, eli hyöty tulee jo sitä kautta.

Hyvinvointivalmennusta vetävä filosofian maisteri, LCA Life Coach Heli Väisänen päätyi pestiin Työterveyslaitoksen kautta.

Esimerkiksi sisäilmaoireisille Väisänen oli räätälöinyt kokonaisuuden, jossa käytettiin elementtejä muun muassa kognitiivisesta käyttäytymisteoriasta, stressinsäätelytaidoista ja mindfulness-menetelmästä.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic