Kanta-Häme

Sisäilmaongelmaisten koulujen muuttokuormat ovat pieniä – tavaroista tuhansia pelätään turmeltuneiksi

Kun Ahveniston yläkoulu jättää vanhat tilansa sisäilmaongelmien takia ensi syksynä, joudutaan suuri osa koulun aiemmasta irtaimistosta hävittämään.

Hämeenlinnan kaupunki sallii sisäilmaongelmaisista kouluista vain kovapintaisten ja helposti puhdistettavien esineiden uusiokäytön. Niistä jotkut siirtyvät muihin kouluihin. Loput tuhotaan tai jätetään odottamaan päätöstä rakennuksen jatkosta.

Sen sijaan kaikki tekstiilit, arkistot ja koulukirjat joutavat varotoimenpiteenä roskalavan kautta kaatopaikkakäyttöön. Tärkeimmät arkistopaperit skannataan ja tulostetaan uusiksi versioiksi, koska vanhat voivat olla sisäilmasta saastuneita.

– Ahveniston koulussa on todella suuri ja arvokas biologian kokoelma, joka sisältää täytettyjä eläimiä, kasviot ja käsikirjaston. Nekin täytyy ikävä kyllä heittää pois, Nummen yhtenäiskoulun apulaisrehtori Antti Palomaa harmittelee.

Ahveniston koulun oppilaat siirtyvät uuteen, koko Nummen yhtenäiskoulun yhteiseen rakennukseen, joka sijaitsee Nummikeskuksessa.

Uuteen kouluun saa ottaa Ahvenistosta vain muutamia käsityöluokan laitteita, jotka Tekme huolellisesti puhdistaa, sekä vuokrasopimuksella saatuja padeja ja tietokoneita, jotka lähtevät kesän ajaksi toimittajilleen jynssättäviksi.

Muut koulut ovat käyneet Ahvenistossa varaamassa irtaimistoa post-it-lapuin.

– Onneksi monet koulut saavat täältä rahanarvoista ja käyttökelpoista tavaraa. Kouluilla ei ole paljoa rahaa, joten ei siinä olisi mitään järkeä heittää kaikkea pois, Palomaa sanoo.

Hämeenlinnan kaupungin rakennusteknisen asiantuntijan Mika Metsäalhon mielestä tapa, jolla sisäilmaongelmaisten koulujen irtaimiston kanssa toimitaan, on hyvä.

– Esimerkiksi kirjoja ja papereita ei voi puhdistaa kemiallisesti, vaan ne pitäisi sivu ja paperi kerrallaan putsata. Sekään ei vielä takaisi varmasti puhdasta lopputulosta, joten uusien hankkiminen tulee halvemmaksi ja turvallisemmaksi.

Kaupunki soveltaa toiminnassaan Työterveyslaitoksen tuottamaa ohjeistusta. Sitä on käytetty aikaisemminkin.

– Minkäänlaista riskiä ei kannata ottaa. Kaikki, mikä voidaan varmasti puhdistaa, kierrätetään, Hämeenlinnan kaupungin opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä painottaa.

Muun muassa Tuomelan, Hätilän ja Kaurialan kouluissa tehtiin aikanaan samat toimenpiteet. Tuolloin uutta irtaimistoa jouduttiin hankkimaan noin 100 000 eurolla.

Palomaa ei halua missään nimessä vähätellä sisäilmaoireilijoiden kokemuksia.

– Opettajat kipuilevat, koska meidän pitäisi opettaa kuluttajakasvatusta, mutta samalla tuhotaan varotoimenpiteenä paljon tavaraa. Joskus varman päälle pelaaminen tuntuu haaskaukselta.

Kuluvana lukuvuonna väistötiloissa oli sisäilmaongelmien takia viiden hämeenlinnalaisen koulun oppilaita. Ensi syksynä evakkoon lähtee Lyseon lukio, joka siirtyy Tavastian kampukselle Hattelmalantielle. HäSa