Kanta-Häme

Sisäilmaongelmat sulkevat luokkia Lyseolla

Lyseon koulu sulkee viikon kuluttua kaksi kuvaamataidon luokkaa ja musiikin luokan lisärakennuksesta sisäilmaongelmien vuoksi.

Tammi-helmikuussa tehdyn kartoituksen mukaan 60 prosenttia opettajista oireilee sisäilman vuoksi. Oireita ovat muun muassa väsymys, huono olo, yskä, astma, iho-oireet, poskiontelotulehdukset ja silmäoireet.

Viime viikolla kouluterveydenhuollon yläkoululaisille tekemän kyselyn mukaan ”merkittävä osa kokee saavansa oireita sisäilmasta”. Esimerkiksi 68 prosentilla oppilaista on silloin tällöin tai jatkuvasti päänsärkyä. Osalla on myös nenäverenvuotoa. Lyseon koulussa on noin 450 oppilasta ja 35 opettajaa.

Lisärakennuksessa on jo aiemmin todettu sisäilmaongelmia ja tehty mittavia rakennusteknisiä korjauksia: perustukset on korjattu, seinät tiivistetty, katot uusittu, ikkunat vaihdettu sekä tuotu luokkakohtaisia ilmanpuhdistuslaitteistoja.

Ratkaisuksi rehtori Pasi Seila sekä kaupungin palvelujohtaja Mika Mäkelä ja palvelupäällikkö Noora Herranen keksivät keskiviikkona, voisivatko korvaavat tilat löytyä nopeasti kuvataidekoulu Aimokoulun tiloista Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxista.

– Täysin varmaa se ei vielä ole, mutta sitä tarkastellaan ykkösvaihtoehtona. Meillä olisi viikko aikaa muuttaa, koska 27.3. alkaa opiskelussa uusi jakso.

Jos Aimokoulun tilojen käyttö onnistuu, ne olisivat Lyseon koulun käytettävissä aamusta iltapäivään asti. Siellä viettäisivät kuvaamataidon ja musiikin tuntinsa kaikki noin 130 seitsemäsluokkalaista sekä 8.- ja 9.-luokkalaisten valinnaisryhmät, eli yhteensä ainakin 200 oppilasta, sekä aineiden kaksi opettajaa, jotka ovat saaneet oireita.

Kyselyjen tulokset johtavat muihinkin toimenpiteisiin lisärakennuksessa. Ilmastointilaitteiden toimivuus tarkistetaan ja ilmastointi korjataan kuntoon sekä ylä- että alakerrassa.

Lisäksi hankitaan lisää luokkakohtaisia ilmanpuhdistuslaitteistoja tiloihin, joissa väki oireilee. Siivousta on jo tehostettu.

Talviloman aikana on tehty uudet sisäilman seurantamittaukset, ja raportti valmistuu huhtikuussa. Mikäli siitä paljastuu jotain huolestuttavaa, myös siihen reagoidaan esimerkiksi sulkemalla lisää luokkatiloja, vakuuttaa rehtori Pasi Seila.

– Lisäksi uuden jakson alusta laitamme kaikki yläkoululaiset kaikista rakennuksista välitunneilla ulos, rehtori toteaa.

Yksi vakavia oireita Lyseon koulussa saanut on oppilaanohjauksen lehtori Tuula Fingerroos.

Hänen oireensa pahenivat kahdessa kuukaudessa, kun hän siirtyi Keskuskoululta mittavia sisäilmaongelmia pakoon Lyseon koulun lisärakennukseen.

– Olin koko ajan 38 asteen kuumeessa. Sairastin neljä poskiontelotulehdusta syksyn aikana. Poskeen tuli krooninen hermosärky, ja se turposi. Työterveyslääkäri kirjoitti lausunnon, etten voi työskennellä tässä rakennuksessa. Nyt olen opintovapaalla terveyssyistä. Pelottaa tulla takaisin.

Hänelle on tarjolla vielä yksi mahdollisesti sisäilmaltaan terve työtila. Jos hän saa oireita sieltäkin, edessä on ongelmatilanne.

– Neljä opettajaa on jo lähtenyt terveyssyistä muihin kouluihin, ensimmäinen neljä vuotta sitten, kertoo ruotsin ja saksan kielten lehtori Katja Tyrylä-Jussila, jonka toimipaikka on jo pitkään sisäilmaongelmista kärsinyt Keskuskoulu.

Myös Tyrylä-Jussila oireilee. Neljästi vuodessa tulevat poskiontelotulehdukset oireilevat entistä pahemmin ja vaativat kaksi antibioottikuuria. Hän on opettanut viimeiset kahdeksan vuotta kolmannen kerroksen luokkatilassa, johon ovat kerran tulleet vedet läpi katosta.

– Puhun nyt koko kieltenopettajien tiimin puolesta. On astmaa, silmäoireita, aistiyliherkkyyttä, päänahan kuivumista, päänsärkyä ja ihan järkyttävää, epänormaalia väsymystä joka työpäivän jälkeen.

Koulun pohjakerros on ollut suljettuna kosteusvaurioiden ja homesienten vuoksi.

Huhtikuussa 2016 valmistuneen uuden sisäilmatutkimuksen mukaan sieni-itiöpitoisuudet eivät ole merkittävästi laskeneet vuoden 2015 tuloksista eikä ilmanlaatu ole parantunut. Lisäongelmia ovat sen sijaan aiheuttaneet kaksi vuotta sitten rakennetut luokkakohtaiset ilmanvaihtokoneet, jotka aiheuttavat alipaineen ja vetävät näin epäpuhtauksia, kuten sädesientä, rakenteista hengitysilmaan. Kaksi luokkaa on tiivistetty, ja seurantatutkimukset valmistuvat huhtikuussa.

– Luokkien tiivistyksiä jatketaan, siivousta tehostetaan ja kesän aikana laitetaan vanha sähköjärjestelmä kuntoon. Todennäköisesti joudumme yläkerran luokkatiloja sulkemaan, rehtori Pasi Seila kertoo. HÄSA

Päivän lehti

1.6.2020