Kanta-Häme

Sisäilmaongelmat sulkevat Nummen koulun

Sisäilmaongelmista jo pitkään kärsinyt Nummen koulu on päätetty purkaa. Uuden koulun suunnittelu alkaa välittömästi.

Rakennetutkimuksissa ilmenneiden sisäilmaongelmien todettiin olevan niin pahoja, ettei esimerkiksi rakenteiden korjaaminen olisi taloudellisesti kannattavaa.

– Eihän tällaiseen budjetissa ole osattu varautua, mutta ei tässä ole vaihtoehtojakaan. Tässä ollaan pakkotilanteessa, tilaajapäällikkö Antti Karrimaa tiivistää tunnelmia.

Kauttaaltaan käyttökelvoton

Osa koulurakennuksen tiloista suljettiin jo viime joulukuussa, kun sokkeli- ja seinärakenteissa havaittiin ohjearvot ylittäviä mikrobipitoisuuksia.

Tutkimuksia jatkettiin vuoden vaihteen jälkeen käytössä olevissa tiloissa. Tällä viikolla varmistui, että rakennus on korjauskelvottomassa kunnossa myös muilta osin.

– Erityisen vakavia sisäilmaongelmia ei käytössä olevissa tiloissa ilmennyt, mutta korjauskelvottomuuden vuoksi päädyttiin koko rakennuksen purkamiseen, Karrimaa kertoo.

Koulurakennus olisi ollut Karrimaan mukaan pelastettavissa vielä muuttama vuosi sitten tiivistekorjauksilla, mutta vain muutamaksi vuodeksi.

– 1970-luvun parakkirakenne on sellainen, josta ei välttämättä isoillakaan korjauksilla saa kelpoista rakennusta.

Väistötiloihin vähintään vuodeksi

Koulun lähes 500 oppilasta opiskelee nykyisissä tiloissa kesälomaan saakka. Syyslukukauden alussa siirrytään väistötiloihin.

Osa oppilaista siirtyy jo olemassa oleviin väistötiloihin Seminaarin koululle, jossa viisi luokkaa on ollut jo vuoden alusta lähtien.

Loput sijoitetaan Karrimaan mukaan todennäköisesti Myllymäessä Lahdensivuntien sijaitsevaan opettajakorkeakoulun kiinteistöön.

Karrimaa ei osaa arvioida, kuinka pitkään väistötiloissa opiskelu kestää.

– Kyse on kuitenkin varmasti vähintään koko ensi lukuvuodesta.

Lasten huoltajille järjestetään tiedotus- ja keskustelutilaisuus ensi viikon keskiviikkona klo 18.00 Jukolan koululla.

Uudesta koulusta nykyistä isompi

Uuden koulun suunnittelu aloitetaan toden teolla ensi viikolla.

Nummen kouluun 2000-luvulla tehdyn laajennusosan kunto tutkitaan jatkokäytön mahdollisuuden varalta, mutta pääosin tarkoitus on purkaa koko nykyinen koulurakennus ja rakentaa samalle tontille uusi koulu.

Nummen koulun rehtori Mika Seppänen muistuttaa, että länsipuolen kaupungin väestökehityksen mukaan oppilasmäärä näyttäisi olevan kasvussa.

Tilaajapäällikkö Karrimaa uskookin, että uudesta koulusta rakennetaan tiloiltaan nykyistä suurempi.

Koska tämän vuoden budjetissa ei ole osattu varautua uuden koulurakennuksen rakentamiseen, on myös rahoitusmalli vielä mietinnässä.

Karrimaa arvelee, että rakennustöihin päästäisiin aikaisintaan vasta loppuvuodesta. Tällöin kustannukset kohdistuisivat vasta ensi vuoden talousarvioon.

Toinen vaihtoehto on hakea rahoitusta Hämeenlinnan Palvelukiinteistöt oy:n kautta.

Väistötiloihin siirtyminen tuo kuitenkin tilakulujen lisäksi myös kuljetustarpeen.

– Kaiken kaikkiaan käyttökustannukset tulevat silti nousemaan, Karrimaa sanoo. (HäSa)