Kanta-Häme

Sisäilmaongelmat vauhdittavat hirsirakentamista

Homekoulut ja -päiväkodit ovat tuttu riesa Hämeenlinnassakin. Muualla Suomessa ongelmaa on ryhdytty ratkomaan hirsirakentamisella. Hämeenlinnassa tällaisia hankkeita ei ole vireillä, mutta periaatteessa asia kiinnostaa täälläkin.

Kuopiossa toimii jo hirrestä valmistettu päiväkoti. Pudasjärven keskustaan nousee parhaillaan suuri hirsinen päiväkoti, ja syksyllä kunnassa alkaa ison koulukeskuksen rakentaminen, niin ikään hirrestä.

Pudasjärvellä uskotaan vahvasti, että nykyisiä koulurakennuksia vaivaavat home- ja kosteusongelmat voitetaan hengittävillä hirsiseinillä ja alapohjasta tuulettuvalla rossipohjalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa kiinnostuneena Pudasjärven hirsihankkeita. Hämeenlinnassakin seurataan kiinnostuneina, minkälaisia kokemuksia Itä-Suomesta kertyy.

– Meillä ei ole tällä hetkellä meneillään sellaista hanketta, jossa hirsirakentaminen olisi ajankohtaista. Olemme keskittyneet laajennuksiin ja peruskorjauksiin, kertoo Linnan Tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salminen.

Kaupungilla on meneillään useita koulujen ja päiväkotien peruskorjaus- ja laajennushankkeita, mm. Voutilan päiväkoti, Ojoisten lastentalo, Tuomelan koulu ja Iittalan varhaiskasvatuskeskus. Rengon koulun laajennus ja peruskorjaus on juuri valmistunut.

Vanhojen korjaaminen ei innosta

– Nämä uudet hirsikoulut ja -päiväkodit ovat mielenkiintoisia hankkeita. Uuden hirsirakennuksen tekeminen voisi olla kiinnostavaa, kun sellaisen aika on. Se on kuitenkin myös kaavoituskysymys, kaavan tontilla tulisi olla sellainen, että se sallii hirsirakentamisen, Salminen pohtii.

Sen sijaan kaupungin omistuksessa olevien vanhojen hirsikoulujen kunnostaminen ei innosta.

– Päiväkotien tekniset vaatimukset aiheuttavat mittavia korjauksia, esimerkiksi ilmanvaihtoremonttia. Se maksaa helposti paljon.

Kaupunki paneekin vanhat hirsirakennuksensa lähtökohtaisesti myytäväksi asuinkäyttöön. Tällaisia ovat vaikkapa jo yksityisessä omistuksessa olevat Kankaantaustan koulu, Niittyvillan talo ja Paukkula jäähallin takana.

Toistaiseksi vanhoista hirsirakennuksista joissain on vielä toimintaa. Näitä ovat esimerkiksi Aulanko-keskus, joka on tilapäisesti päiväkotikäytössä ja Rääpiälän vanha lastenkoti, jossa toimii yksityinen päiväkoti. (HäSa)

Sisäilmaluento: Huolla taloasi, vältä kosteusongelmat. Hämeenlinnan pääkirjasto, Lukiokatu 2, ke 6.2. klo 17.30. Luennoitsijana Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen. Vapaa pääsy.

Päivän lehti

7.4.2020