fbpx
Kanta-Häme

Sisäilmapulmia korjataan nyt Hauholla

Historia toistaa itseään, kun Hämeenlinnan kouluissa tehdään kuntotutkimuksia.

Tällä kertaa tutkimukset ovat johtaneet jatkotoimiin Hauhon yhtenäiskoulussa. Sieltäkin on löytynyt mm. epäpuhtauksia ilmanvaihtojärjestelmästä, puutteita vesieristeistä ja salaojituksissa.

Samantyyppisiä puutteita on ollut monissa Hämeenlinnan kouluissa ja päiväkodeissa. Hauholla ongelmat eivät kuitenkaan ole niin pahoja kuin esimerkiksi Kaurialassa, jossa koulu joutui käyttökieltoon.

– Meillä henkilöstö on oireillut jonkun verran. Sen takia tutkimukset tehtiin, rehtori Pekka Paappanen kertoo.

Linnan Tilapalvelut on teettänyt Hauhon yhtenäiskoulua koskevia sisäilmateknisiä tutkimuksia kevään ja kesän aikana.

Tutkimuksen kohteena on ollut 1970-luvun alussa rakennettu koulun vanha osa, jota tosin peruskorjattiin koulun laajennuksen yhteydessä vuonna 2006.

Tutkimuksissa löydettiin ilmanvaihtojärjestelmästä mm. huomattavasti pöly- ja villakuitukertymää. Lisäksi osassa rakennusta on ollut kohtalaisen suuri alipaine.

Rakennuksessa on ns. valesokkeli, jonka seinäeristeet ulottuvat maan tasoon asti, jopa sen alapuolelle. Ulkoseinän villatilasta löytyi mikrobivaurio.

Sokkelirakenteessa ei ole vesieristettä eikä patolevyjä eikä rakennuksessa ei ole salaojia. Ulkoseinän ja alapohjan sekä välipohjan liittymissä on halkeamia. Sitä kautta syntyy ilmavuotoja.

Oppilaiden vanhemmille ja henkilöstölle pidettiin infotilaisuudet maanantaina.

– Luvassa on nyt oikeanlaisia toimenpiteitä. Uskon, että näistä on apua. Linna Tilapalveluilla on nyt hyvä kumppani näissä sisäilma-asioissa, Paappanen pohtii.

Koulun ilmastointi nuohottiin ja desinfioitiin jo kesällä.

Järjestelmä on myös säädetty mahdollisimman tarkasti niin, ettei rakennukseen synny alipainetta, jonka seurauksena mikrobeja voisi päästä hengitysilmaan rakenteiden vuotokohtien kautta.

– Muita korjauksia tehdään lukuvuoden kuluessa siten, että yksi luokka kerrallaan on remontissa. Meillä on suuropetustila, johon luokka voi siksi ajaksi väistää.

Tulevaan kesäkauteen jää sokkelilinjojen vesieristäminen ja salaojien rakentaminen.

– Näillä toimilla tämä kyllä saadaan kuntoon, rehtori Paappanen uskoo. HÄSA

Menot