Kanta-Häme

Sisäministeri Räsänen: Sprinklerit koteihin

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan tulipalojen ehkäisyssä valistustyöllä on merkittävä rooli. Räsänen kannattaa myös sprinklerijärjestelmien asentamista koteihin.
 
– Osana valistustyötä vietetään parhaillaan paloturvallisuusviikkoa, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota muun muassa paloharjoitusten merkitykseen sekä palovaroittimien kunnossapitoon, sanoi sisäministeri Päivi Räsänen Riihimäen uuden paloaseman avajaisissa keskiviikkona.
 
Alustavien lukujen mukaan palokuolemia on ollut tänä vuonna 72 kappaletta. Määrä on kasvanut merkittävästi, sillä koko viime vuonna palokuolemia oli 58. 
 
Palokuolemista suurin osa, noin 90 prosenttia tapahtuu asuntopaloissa. Ministeri Räsäsen mielestä koteihin tarvitaan valistuksen lisäksi myös teknisiä ratkaisuja.
 
– Uusien ja peruskorjattavien asuinrakennusten sprinklaus on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää palokuolemia pitkällä tähtäimellä, hän sanoo.
 
Räsänen toivoo, että paloturvallisuusmääräyksiin lisättäisiin velvoite asentaa automaattinen sammutuslaitteisto uusiin ja peruskorjattaviin asuinrakennuksiin. Ympäristöministeriö vastaa rakennusten paloturvallisuusmääräyksistä. 
 
– Tämä lisää jossain määrin rakennuskustannuksia mutta pelastaa ihmishenkiä, Räsänen sanoo.
 
Hänen mukaansa esimerkiksi Pohjois-Amerikassa asuntojen sprinklaus on vähentänyt merkittävästi niin palokuolemia kuin vahinkojakin. (HäSa)