Kanta-Häme

Sisaren istutuksista kaikki alkoi

Hattulalainen Tuomas Tiainen esittelee pussukkaa, joka on monen vuoden ideoinnin, kokeilujen ja myyntiponnistelujen tulos. Polypropyleenikankaasta ommeltu kiekon muotoinen pussi on täytetty leca-soralla, ja se toimii salaojituksena kukkaruukuissa.

Pussukat ommellaan Latviassa ja täytetään Parolassa Tiaisen autotallissa, ja tuotantoa voi tässä vaiheessa luonnehtia varsin pienimuotoiseksi, mutta tehokkaaksi. Jardaksi nimetyn yrityksen omistajilla eli Tiaisella ja hänen sisarellaan Jenni Salmisella on kuitenkin tavoitteet korkealla.

– Toiveena on yrityksen tuotannon hallittu kasvu ja tätä myötä mielellään myös muiden työllistäminen. Tuotekehittely on käynnissä, ruukkupussi ei jää ainoaksi tuotteeksi, Tiainen kertoo.

Pitkä matka kaupan hyllylle

Pussukan myyntinimi on Huminero, ja sitä on myyty toissa keväästä lähtien aluksi Tiiriössä Kodin Terrassa ja kuluneena kesänä myös Agrimarketissa ja K-Raudassa.

Tiainen kertoo, että hän tarjosi ruukkupussia aluksi myyntiin juuri Kodin Terraan. Siellä vastaanotto oli kokeilunhaluisen innostunut, mutta koko S-ryhmän valloittaminen vaatisi eri mittakaavan markkinointia ja myös tuotantoa.

– Valtakunnalliseen jakeluun pääsy vaatisi todella tiukat perustelut, kun kyseessä on uusi tuote, joka ei ole mikään välttämättömyystarvike. Ja sama pätee Keskoon. Keskusteluissa on kylläkin väläytelty mahdollisuutta saada Huminero isoimpien K-Rautojen valikoimiin, Tiainen sanoo.

Koe-erä hävisi matkalla Kiinasta

Tuomas Tiainen kertoo, että Jarda oy on saanut paljon tukea Hämeen ammattikorkeakoulusta. Yritys on ollut mukana Hamkin Tuli-projektissa, jonka avulla on saatu apua muun muassa tuotesuojaukseen. Hamkin opiskelijat ovat myös tehneet Jardalle markkinointitutkimuksen ja markkinointivideoita.

Mutta mistä syntyi idea valmistaa salaojapusseja?

Tuomas Tiainen kertoo, että ajatusta alettiin pyöritellä syksyllä reilut viisi vuotta sitten. Tiainen oli Espoossa vierailulla sisarensa luona, ja tänä tyhjensi pihan kukkaruukkuja suojaan talven alta. Sisar oli käyttänyt ruukkujen salaojituksena pieniä kiviä, joita hän noukki vesisateessa talteen kompostiin kipatun mullan seasta seuraavaa kevättä varten.

– Hän manaili, että eikö kukaan ole keksinyt mitään kätevämpää systeemiä tähän hommaan. Ja siitä lähdimme pyörittelemään ajatusta, Tiainen muistelee.

Hän kertoo, että pussit piti aluksi teettää Kiinassa, mutta koe-erä hävisi matkalla. Sen jälkeen yhteistyökumppania alettiin etsiä lähempää, ja Latviasta löytyi sopiva yritys. Pusseja valmistetaan kolmea eri kokoa ja niissä on kankainen sanka sekä tarranauhalla toimiva avaus- ja sulkemismekanismi.

– Halusimme pussista avattavan, jotta sen sisään voi laittaa vaikka jollekin tietylle kasville sopivaa täsmälannoitetta tai kosteusrakeita. Ekologisuus ja uudelleen käytettävyys olivat myös tuoteideoinnin kulmakiviä.

Tiainen kertoo, että omien kokeilujen perusteella pussit eivät ole menneet viiden vuoden käytössä miksikään. Ne voi ottaa talveksi talteen ruukun pohjalta tai käyttää sisäkasveilla myös ympäri vuoden. (HäSa)

Menot