fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Sisarukset sorvien äärellä ovat Hämeenlinnan vuoden yrittäjiä – Moreenin ensimmäinen yritys luottaa tulevaisuuteen raaka-ainepulasta ja tilausten lyhytjänteisyydestä huolimatta

Matleena ja Samuli Veijalainen ottivat vastuun perheyrityksessä vuonna 2008. Kuva: Pasi Nuutinen
Matleena ja Samuli Veijalainen ottivat vastuun perheyrityksessä vuonna 2008. Kuva: Pasi Nuutinen

Hämeen Yrittäjät on nimennyt Metallisorvaamo Veijalainen oy:n Samuli ja Matleena Veijalaisen Hämeenlinnan vuoden 2021 yrittäjiksi.

Metallisorvaamo Veijalainen jatkojalostaa ja toimittaa teräspaaluja ja komponentteja pohjarakentamiseen. Yritys on toiminut pitkään esimerkiksi SSAB:n eli aiemmin Rautaruukin kanssa.

Toimitusjohtaja Samuli Veijalainen kertoo tiedotteessa, että yritys on pärjännyt alaa parin vuoden ajan vaivanneesta maailmanlaajuisen raudan saannin hankaluudesta huolimatta. Samuli Veijalainen uskoo yritystoiminnan vakauteen.

– Siitäkin huolimatta, että markkinoilla ollaan lyhytjänteisiä ja tilauskirjoissa ei ole merkintöjä kovin pitkälle tulevaisuuteen. Joustavuus ja nopeus mahdollistaa terästuotteiden ”maitopurkkikaupan” eli tavaraa toimitetaan usein suoraan tuotannosta kuljetukseen.

Kysyntää on enemmän kuin tuotantoa

Veijalaiset ennustavat, että raudan hinta jatkaa yhä nousua, koska markkinat vetävät ja kysyntä on monilla teollisuudenhaaroilla ylikuumentunut. Kysyntää olisi enemmän kuin yritys pystyy tuottamaan raaka-ainepulan vuoksi.

Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2020 noin 2,5 miljoonaa euroa, ja se työllisti 15 henkilöä. Liikevaihto on laskenut vuoden 2017 huipusta noin 3,9 miljoonasta eurosta, ja ollut viime vuosina 2,5–3 miljoonaa euroa.

Yrittäjät ovat tyytyväisiä, että kaikki työntekijät on pystytty pitämään töissä myös haastavina aikoina.

– Monet ovat olleet talossa 1990-luvun lopulta lähtien.

Veijalaiset odottavat varsinkin rakentamisen toimialan yhä kasvavaan kysyntään. Yrityksellä onkin kasvusuunnitelmia lähivuosille.

– Se vaatii suuria investointeja ja tuotekehitystä. Korona sekoitti strategiaa, mutta kirimme tavoitteitamme kiinni seuraavan viiden vuoden aikana,

Vastuu jaettu kahden kesken

Matleena ja Samuli Veijalainen ottivat vastuun perheyrityksessä vuonna 2008 sukupolvenvaihdoksessa.

Vuonna 1979 perustettu P. Veijalainen oy jaettiin samalla kahdeksi yhtiöksi: tuotantoyhtiöksi ja kiinteistö- ja sijoitusyhtiöksi.

Samuli Veijalainen toimii metallisorvaamon toimitusjohtajana ja Matleena Veijalaisella on taloushallinto- ja henkilöstövastuu. Pertti Veijalainen toimii yhä hallituksen puheenjohtajana, mutta ei ole enää vuosiin osallistunut päivittäiseen toimintaan.

Uusien omistajien myötä kalustoa on uudistettu.

– Manuaalisorvit ovat tuotannossamme historiaa. Jokainen kone on jollain lailla automatisoitu tai robotisoitu, Samuli Veijalainen kertoo.

Yhtiöllä on toimitilat Moreenissa. Vuonna 1998 alueelle muuttanut metallisorvaamo oli 2000-luvulta lähtien voimakkaasti kasvaneen yritysalueen ensimmäinen toimija. HäSa

Menot

Uusimmat